2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit jelent a gyógyszeriparnak a klímaváltozás?

Emberek százmillióit veszélyeztetheti, hogy a klímaváltozás miatt terjednek a trópusi betegségek. A gyógyszeriparnak ez kihívást és egyúttal nagy üzletet is jelent.

Az emelkedő hőmérséklet okozta természeti katasztrófák már milliókat űztek el a lakóhelyükről, és az elmúlt három évben több mint 650 milliárd dollár értékű gazdasági kárt okoztak a világban – írja a privatbankar.hu.

Kevés figyelem irányul viszont a klímaváltozás másik súlyos következményére: arra, hogy a felmelegedéssel veszélyesen terjednek a járványos trópusi betegségek.

A Morgan Stanley Research tanulmánya szerint a következő hatvan évben a világ lakosságának 10 százalékát fenyegeti már a Dengue-láz, az Ebola, a sárgaláz, a Zika-vírus és más, eddig a trópusi vidékre korlátozódó betegségek. Az új járványok megjelenése  túlnyomórészt olyan övezetekben várható, ahol eddig ritkán bukkantak fel, az esetek felében Nyugat-Európában és Észak-Amerikában.

Az északi félteke magas jövedelmi színvonalon élő országainak eddig jórészt sikerült megvédeniük magukat a moszkitók terjesztette betegségektől. Ám ha afelé tartunk, hogy a Föld átlaghőmérséklete ebben a században több mint 4,5 Celsius-fokkal emelkedik, akkor 2050-ig már csaknem 725 millió, 2080-ra pedig 900 millió embert érhetnek el trópusi betegségek.

A helyzet óriási feladatot, egyben üzleti lehetőséget kínál a gyógyszer- és oltóanyagiparnak. A trópusi betegségek elleni védekezés, illetve kezelésük globálisan mintegy 500 milliárd dolláros piacot jelent.

Fotó: pixabay.com

Védőoltások milliárdjaira lesz szükség, várhatóan a kormányok által finanszírozott programok keretében. Élen járnak majd azok a vállalatok, amelyeknek már vannak bejáratott útjaik, és együttműködtek kormányokkal járványos betegségek leküzdésében.

A feladat ugyanakkor igen időigényes: új vakcina kifejlesztése 20 évet vehet igénybe, további 5 évre van szükség a megfelelő gyártási kapacitás kiépítéséhez, majd további idő kell a klinikai kísérletekhez.

Neked ajánljuk
Ablakokat becsukni, telelni indulnak a poloskák! – Növényvédelmi előrejelzés Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja Az élelmiszerek 14 százaléka elvész, még mielőtt a boltba jutna A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul? Ennek a banknak a tetején is gyümölcsöző gazdaság működik
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam