2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális felmelegedés növeli a stroke kockázatát izraeli kutatók szerint

Izraeli kutatók kimutatták, hogy a globális felmelegedés növeli a stroke (szélütés) kockázatát az 50 évesek és az annál idősebbek körében. A szélütés akkor alakul ki, ha az agy valamely területének a vérellátása elégtelenné válik, ami az ott lévő sejtek pusztulását idézi elő.

A Stroke Világszervezet adatai szerint évente mintegy 15 millió embert ér a betegség, és 5,8 millió halálát okozza. A szélütés a szívbetegségek után a második leggyakoribb halálok.

A Haifai Egyetem kutatói az izraeli egészségügyi tárca stroke-adatbázisát használták tanulmányukhoz, amelyben azt vizsgálták, milyen összefüggés van a magas hőmérséklet és a stroke kockázata között nyáron. Kimutatták, hogy

a hőmérséklet egyetlen Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli annak kockázatát, hogy valakit hat napon belül szélütés érjen.

Erősebb összefüggést találtak a hőmérséklet-növekedés és a jóval gyakoribb vértelen (ischemiás) stroke között, amikor vérrög zárja el az agy egyik erét, mint a vérzéses stroke esetében, amikor az agy valamelyik ere megreped és vérzés alakul ki.

Vértelen (bal oldali kép) és vérzéses stroke (jobb oldali kép) Fotó: wikimedia.org

Azt is kimutatták, hogy kisebb a valószínűsége a stroke-nak, ha minél nagyobb a különbség 24 órán belül a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérséklet között.
A tanulmány szerint jelentős az összefüggés a hőmérséklet és a betegség között mind a férfiak, mind a nők, valamint az 50 évesek és az idősebbek körében, ha a stroke kialakulása előtti hat napon át magas a hőmérséklet.

A kutatók az eredmények nyomán azt tanácsolják a kockázati csoportokba tartozóknak, hogy légkondicionált környezetben tartózkodjanak a nagyon meleg napokon.

Neked ajánljuk
Sokan halnak meg az emberi tevékenység miatti felmelegedéstől Sokan halnak meg az emberi tevékenység miatti felmelegedéstől Tovább nőtt a nemzeti parkok népszerűsége 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam