2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Globális szennyezésként kell kezelni az emberi zajt

Az emberi tevékenységek zaja káros hatással van néhány állatra, ez régóta köztudott, ám egy friss tanulmány szerint a zajt is a komoly globális szennyezések közé kell besorolni, mivel rengeteg kétéltűre, ízeltlábúra, madárra, halra, emlősre és hüllőre van káros hatással.

Közismert példa, hogy a bálnákat könnyen befolyásolják a szonár és a hajócsavarok által keltett zajok, el tudnak tévedni miattuk, de a belfasti Queen's Egyetem kutatói szerint ennél jóval többről van szó. Arra jutottak, hogy a legtöbb állat reagál valahogy az emberek által keltett zajokra – írja a ScienceAlert.

A kutatók azt is megjegyzik, hogy nem minden esetben egyértelmű, hogy az emberi zajok jó vagy rossz hatással vannak-e az élőlényekre. Például a denevérek nehezebben szereznek zsákmányt az ultrahangos rendszerek közelében, ugyanakkor rengeteg bogár megmenekül attól, hogy a denevérek megegyék őket.

Az viszont tény, hogy az ember beavatkozik a természetes környezet működésébe.

Illusztráció: pixabay.com

A kutatók éppen azt szeretnék kihangsúlyozni, hogy az emberi zajokat minden esetben a környezet súlyos megváltoztatásaként kell figyelembe venni, akár szárazföldi, akár vízi fajokról van szó, és ennek megfelelően kell szabályokat hozni ezek védelme érdekében.

Neked ajánljuk
A globális felmelegedés növeli a stroke kockázatát izraeli kutatók szerint Tízezrek tiltakoztak a medvék élőhelyére áthelyezett szilveszteri koncert miatt Zakopanéban Hulladékból házat építeni? Miért ne? A befektetők kényszeríthetik klímavédelemre a vonakodó vállalatokat Felesleges göncök új köntösben
Tovább a forrásra: sciencealert.com
Vissza
Hírfolyam