Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Svédországban a véradók SMS-t kapnak, amikor a vérük megmentette egy ember életét

A véradás mértéke évről évre csökkenő tendenciát mutat világszerte. Svédországban is problémát jelent a vérkészletek stabilan tartása, ezért egy érdekes módszert találtak ki arra, hogy ösztönözzék az embereket a véradásra.

Egy speciális rendszer kifejlesztésével a Svéd Véradási Szolgálat nyomon tudja követni az aktuális vérkészleteket, így azt is, hogy egy donor által leadott vér hol és mikor kerül felhasználásra – írja az independent.co.uk.

Az emberek először egy „köszönöm” üzenetet kapnak a véradást követően, majd újabb SMS-t akkor, amikor a vérük ténylegesen felhasználásra került egy kórház sürgősségi osztályán, és egy ember segítségéül szolgált.

Fotó: impressmagazin.hu

„Folyamatosan próbálunk új módszereket fejleszteni arra, hogy kifejezzük a donorok felé a véradás fontosságát. Az SMS-ben küldött visszajelzés jó módszernek bizonyult, az emberek nagyon pozitívan fogadták” – mondta Karolina Blom Wiberg, a Stockholmi Vérszolgálat kommunikációs igazgatója.

A véradási szolgálat szerint a rendszer nagyon bevált, és az SMS-ben küldött tájékoztatás, a pozitív visszajelzés arra ösztönzi az embereket, hogy újra elmenjenek vért adni.

A programot 2013-ban indították el Stockholmban, a jóleső fogadtatás hatására pedig mára az egész országban működik. Néhány éve az Országos Vérellátó Szolgálat hazánkban is bevezetett hasonló szolgáltatást.

Neked ajánljuk
Mi lesz az állatokkal, ha karanténba, kórházba kerül a gazdi? Környezettudatos szájápolás – A bambusz/fa fogkefe A felesleges felhalmozásnak a környezeti ára is nagy Az államfő húsvéti üzenete: A türelem életeket ment! Ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás 3. – Ültetés a mélymulcsba
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam