2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Svédországban a véradók SMS-t kapnak, amikor a vérük megmentette egy ember életét

A véradás mértéke évről évre csökkenő tendenciát mutat világszerte. Svédországban is problémát jelent a vérkészletek stabilan tartása, ezért egy érdekes módszert találtak ki arra, hogy ösztönözzék az embereket a véradásra.

Egy speciális rendszer kifejlesztésével a Svéd Véradási Szolgálat nyomon tudja követni az aktuális vérkészleteket, így azt is, hogy egy donor által leadott vér hol és mikor kerül felhasználásra – írja az independent.co.uk.

Az emberek először egy „köszönöm” üzenetet kapnak a véradást követően, majd újabb SMS-t akkor, amikor a vérük ténylegesen felhasználásra került egy kórház sürgősségi osztályán, és egy ember segítségéül szolgált.

Fotó: impressmagazin.hu

„Folyamatosan próbálunk új módszereket fejleszteni arra, hogy kifejezzük a donorok felé a véradás fontosságát. Az SMS-ben küldött visszajelzés jó módszernek bizonyult, az emberek nagyon pozitívan fogadták” – mondta Karolina Blom Wiberg, a Stockholmi Vérszolgálat kommunikációs igazgatója.

A véradási szolgálat szerint a rendszer nagyon bevált, és az SMS-ben küldött tájékoztatás, a pozitív visszajelzés arra ösztönzi az embereket, hogy újra elmenjenek vért adni.

A programot 2013-ban indították el Stockholmban, a jóleső fogadtatás hatására pedig mára az egész országban működik. Néhány éve az Országos Vérellátó Szolgálat hazánkban is bevezetett hasonló szolgáltatást.

Neked ajánljuk
Kevesebb áldozata volt tavaly az emberek és elefántok közötti konfliktusnak Srí Lankán Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Ezek a gyógynövények a lappangó gyulladást is csökkenthetik Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam