2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A víz pszichológiája – Ezért vágyódunk vízpartokra minden évszakban

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a természetben töltött idő nemcsak a testünkre, de a lelkünkre és az elménkre is jó hatással van. A hegyek, az erdők és a mezők mellett a vízpartoknak különösen nagy vonzerejük van: az év bármely szakában feltöltődhetünk akár már egy rövid vízparti sétától is.  

A víz az élet forrása, a földi létezés meghatározója – ily módon a vizek iránti vonzódás ősi ösztöne és a víz szeretete minden kultúrában jelen van. Az utóbbi években számos kutatás vizsgálta, hogy milyen befolyással van hangulatunkra és pszichénkre a vizek közelsége. A tanulmányok azt igazolták, hogy a vízparti helyek pozitívan hatnak a közérzetünkre.

Fotó: Shutterstock

George Mac-Kerron (University of Sussex) és Susana Mourato (London School of Economics & Political Sience) kutatásuk során több mint 20 000 vizsgálati személy hangulatát térképezték fel egy okostelefonos alkalmazással. A telefonba épített GPS segítségével a kísérleti személyeknek különböző helyszíneken kellett értékelniük a hangulatukat. Az eredmények azt mutatták, hogy az alanyok a vízpartok közelében szignifikánsan boldogabbnak érezték magukat.

Kutatások azt is igazolták, hogy a víz kék színének is jelentős szerepe van abban, hogy a vízpartok közelében jól érezzük magunkat, hiszen a kék szín önmagában is megnyugvással tölti el az embert.

Japán kutatók végeztek egy kísérletet, melyben a vizsgálati személyeknek egy fárasztó számítógépes játékkal kellett játszaniuk kék, piros vagy zöld falú szobákban. Azok, akik a kék falú szobában ültek, kevésbé érezték magukat fáradtnak, és egyenletesebb volt a szívverésük, mint a más színű szobákban ülő játékosoknak.

A víznek azonban nemcsak kék színe, de hangja is megnyugtató: szintén egy japán kutatás mutatta ki, hogy a víz csobogásának zörejei olyan hatással vannak a prefrontális kéreg aktivitására, mint a meditáció. A természetben, különösen a vizek közelében töltött idő tehát nemcsak a testünket, de az elménket és a lelkünket is feltölti – még egy szempont, amely miatt érdemes megvédenünk őket.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Környezetszennyezés = elhízás? Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam