2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudja, mennyi műanyagot eszik? Kiszámolták

Riasztó mennyiségek derültek ki, és azt még nem is tudni, mit okoz a szervezetbe került műanyag – derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) közelmúltban megjelent tanulmányából.

Az elmúlt ötven évben drasztikusan fokozódott a műanyagtermelés, ami az olcsó, eldobható termékek széles körű használatához vezetett. Ezek az egyszer használatos műanyagok pusztító hatással vannak a környezetre, biológiailag nem lebomlók, hanem apró részecskékre darabolódnak fel, és eljutnak mindenhová, beleértve a táplálékláncot is.

A tanulmány eredményeihez a Reuters hírügynökség készített „szemléltető ábrákat”.

Egy hét alatt egy ember egy műanyag flakon kupakjának megfelelő mennyiségű – nagyjából 5 gramm – műanyagot fogyaszt el, főleg a vízivás, valamint az olyan ételek révén, mint a kagylók és rákfélék, amelyeket általában egészben, vagyis az emésztőrendszerükben lévő műanyagokkal együtt fogyasztunk el.

Forrás: Reuters

Mindez azt jelenti, hogy egy hónap alatt nagyjából 21 gramm, egy évtized során akár 2,5 kilogramm mikroműanyag is bekerülhet egy ember szervezetébe.

Egy emberélet alatt ez körülbelül 20 kilogramm mikroműanyagot jelent, ami nagyjából két nagy méretű kukának megfelelő mennyiség.

A kutatók szerint még nem tudni, hogy ezeknek a mikro- és nanoműanyagoknak az elfogyasztása milyen hatással van az emberi egészségre. Az viszont biztos, hogy miután bekerülnek a szervezetünkbe, fennáll annak a lehetősége, hogy mérgezést okoznak.

Neked ajánljuk
Újraszabályoznák az emberi embriók nevelését Ukrajna betiltja a műanyag zacskókat Mesélj a Nagykörútról, tervezd meg a Nagykörutat! Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam