2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudja, mennyi műanyagot eszik? Kiszámolták

Riasztó mennyiségek derültek ki, és azt még nem is tudni, mit okoz a szervezetbe került műanyag – derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) közelmúltban megjelent tanulmányából.

Az elmúlt ötven évben drasztikusan fokozódott a műanyagtermelés, ami az olcsó, eldobható termékek széles körű használatához vezetett. Ezek az egyszer használatos műanyagok pusztító hatással vannak a környezetre, biológiailag nem lebomlók, hanem apró részecskékre darabolódnak fel, és eljutnak mindenhová, beleértve a táplálékláncot is.

A tanulmány eredményeihez a Reuters hírügynökség készített „szemléltető ábrákat”.

Egy hét alatt egy ember egy műanyag flakon kupakjának megfelelő mennyiségű – nagyjából 5 gramm – műanyagot fogyaszt el, főleg a vízivás, valamint az olyan ételek révén, mint a kagylók és rákfélék, amelyeket általában egészben, vagyis az emésztőrendszerükben lévő műanyagokkal együtt fogyasztunk el.

Forrás: Reuters

Mindez azt jelenti, hogy egy hónap alatt nagyjából 21 gramm, egy évtized során akár 2,5 kilogramm mikroműanyag is bekerülhet egy ember szervezetébe.

Egy emberélet alatt ez körülbelül 20 kilogramm mikroműanyagot jelent, ami nagyjából két nagy méretű kukának megfelelő mennyiség.

A kutatók szerint még nem tudni, hogy ezeknek a mikro- és nanoműanyagoknak az elfogyasztása milyen hatással van az emberi egészségre. Az viszont biztos, hogy miután bekerülnek a szervezetünkbe, fennáll annak a lehetősége, hogy mérgezést okoznak.

Neked ajánljuk
Tapogatózó lépésekkel a műanyagmentes vendéglátás felé Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Ideje, hogy a kukorica minden porcikája hasznosuljon?
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam