2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos változásokat okoz az agyban a digitális olvasás

Máshogy működik az ember agya, ha napokon keresztül végigolvas egy regényt, mintha a netes híreket böngészve csak címeket jegyez meg. Szükség van a mélyolvasásra és a kézzel írásra is, hogy empatikusabb, kritikusabb és türelmesebb legyen az ember.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Tószegi Zsuzsanna, az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézetének docense szerint jelentősen átalakultak az olvasási szokások: korábban sokkal több elmélyült figyelmet igénylő könyvet olvastak az emberek, míg ma inkább hírportálokat, leveleket és közösségimédia-üzeneteket.

A közösségi oldalakon inkább részleteket olvas az ember, és nem hosszú, összefüggő történeteket élményszerző vagy mélyolvasásnak is nevezett metódussal.

Az olvasásnak különböző fázisai is vannak. A funkcionális analfabetizmus például azt jelenti, hogy az ember ismeri a betűket, egyszerű szavakat, feliratokat el tud olvasni, de már képtelen egy hosszabb, több oldalas, összefüggő szöveg végigolvasására és értelmezésére.

Fotó: pixabay.com

Miriam Wolf, a Kaliforniai Egyetem idegkutatója tanulmányában arról értekezik, hogy ha valaki mélyolvasással tud egy szövegre koncentrálni, vagy könyvet olvas, akkor empatikusabbá, műveltebbé és kritikusabbá is válhat.

Beszélni sokkal hamarabb tanul meg az ember, mint olvasni, utóbbihoz ugyanis az agynak el kell érnie egy bizonyos fejlettségi szintet.

Ha a gyerekek megállnak a hosszabb szövegek olvasásával 10-12 éves korban, akkor nagyon sok minden hiányzik majd a habitusukból és a gondolkodásukból is.

Egészen más kapcsolatok alakulnak ki az agyban, ha hosszan vagyunk képesek akár egy 500 oldalas könyvet egy héten keresztül minden este olvasni, mintha az egész napot csak azzal töltenénk, hogy egy-két mondatos kis hírecskéket olvasunk itt-ott-amott. Tószegi Zsuzsannának meggyőződése, hogy

sokkal jelentősebb változást hoz majd az agyműködésben a kézzel írás visszaszorulása a gépeléssel szemben,

mint az, hogy adott esetben ugyanazt a szöveget képernyőről vagy papírról olvassuk-e.

Az írás sokkal inkább veszélyben van: jelentősen csökkent a kézírás használata a gépelés elterjedésével. A szem értő figyelme nélkül ugyanis nem tudunk kézzel írni. Ugyanakkor egyre többen tanulnak meg vakon gépelni, ami hosszabb távon jelentős változásokat hoz majd.

Neked ajánljuk
Sok objektív bizonyíték van az emberi idegrendszer és a galaxis közötti hasonlóságra Így készíthetünk otthon herbamézet Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Nyugtató erdei hangok (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam