2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezer éves vírusok kerülhetnek felszínre az ősi gleccserek olvadásával

Ismeretlen ősi vírusokat fedeztek fel amerikai és kínai tudósok a tibeti fennsíkon található őskori jégben. A kutatók 50 méteres mélységig fúrtak egy gleccserbe, hogy megvizsgálják a benne lévő kórokozókat.

Két kivont jégmag genetikai és mikrobiológiai vizsgálata után 33, több ezer éves kórokozót találtak jégbe fagyva, amelyek között vannak, amelyek 15 ezer évesek – írja a Vice.

A 33 kórokozóból 28 az ember számára eddig ismeretlen.

Gleccser Tibetben Fotó: maxpixels.net

Azt már korábban is tudták, hogy a gleccser jege különféle mikrobákat hordoz, de az ezekhez kapcsolódó vírusokat és azoknak a jégmikrobiomra gyakorolt hatását még nem fedezték fel. A kutatók számára azért izgalmas ez a terület, mert többet megtudhatnak a Föld evolúciójáról és a klímáról, sőt azt is megjósolhatják, mely mikroorganizmusok élhetik túl a klímaváltozást.

Ám a klímaváltozás miatt olvadnak a gleccserek, és megsemmisülhetnek a minták. Rosszabb esetben a gleccserek olvadásával a kórokozók bekerülhetnek a légkörbe.

Scott Rogers, a Bowling Green Állami Egyetem professzora könyvet írt arról, hogy mi történne, ha a gleccserekben nyugvó mikrobák kiszabadulnának.

Szerinte gyógyíthatatlan pestist váltanának ki, amely az egész világon végigsöpörhet.

„A jégbe zárt veszélyek valósak, és mivel a jégolvadás világszerte egyre nagyobb ütemben zajlik, a kórokozó mikrobák felszabadulásának kockázata is növekszik” – írja a szerző a 2019 szeptemberében megjelent könyvben.

Egy régóta „alvó” mikroba egyszer már kiolvadt a jégből, és állítólag emiatt tört ki 2016-ban Szibériában a lépfene, amely miatt több mint 2300 rénszarvas elpusztult, és 96 ember kórházba került.

A kutatók szerint a szibériaihoz hasonló problémákat okozhatnak a jégből kiszabadult vírusok is. Bár a veszély valós, de a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a most felfedezett vírusok többsége a baktériumokra nagyobb veszélyt jelenthet, mint az emberekre, így egyelőre nem érdemes túlzottan megijedni.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam