2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezer éves vírusok kerülhetnek felszínre az ősi gleccserek olvadásával

Ismeretlen ősi vírusokat fedeztek fel amerikai és kínai tudósok a tibeti fennsíkon található őskori jégben. A kutatók 50 méteres mélységig fúrtak egy gleccserbe, hogy megvizsgálják a benne lévő kórokozókat.

Két kivont jégmag genetikai és mikrobiológiai vizsgálata után 33, több ezer éves kórokozót találtak jégbe fagyva, amelyek között vannak, amelyek 15 ezer évesek – írja a Vice.

A 33 kórokozóból 28 az ember számára eddig ismeretlen.

Gleccser Tibetben Fotó: maxpixels.net

Azt már korábban is tudták, hogy a gleccser jege különféle mikrobákat hordoz, de az ezekhez kapcsolódó vírusokat és azoknak a jégmikrobiomra gyakorolt hatását még nem fedezték fel. A kutatók számára azért izgalmas ez a terület, mert többet megtudhatnak a Föld evolúciójáról és a klímáról, sőt azt is megjósolhatják, mely mikroorganizmusok élhetik túl a klímaváltozást.

Ám a klímaváltozás miatt olvadnak a gleccserek, és megsemmisülhetnek a minták. Rosszabb esetben a gleccserek olvadásával a kórokozók bekerülhetnek a légkörbe.

Scott Rogers, a Bowling Green Állami Egyetem professzora könyvet írt arról, hogy mi történne, ha a gleccserekben nyugvó mikrobák kiszabadulnának.

Szerinte gyógyíthatatlan pestist váltanának ki, amely az egész világon végigsöpörhet.

„A jégbe zárt veszélyek valósak, és mivel a jégolvadás világszerte egyre nagyobb ütemben zajlik, a kórokozó mikrobák felszabadulásának kockázata is növekszik” – írja a szerző a 2019 szeptemberében megjelent könyvben.

Egy régóta „alvó” mikroba egyszer már kiolvadt a jégből, és állítólag emiatt tört ki 2016-ban Szibériában a lépfene, amely miatt több mint 2300 rénszarvas elpusztult, és 96 ember kórházba került.

A kutatók szerint a szibériaihoz hasonló problémákat okozhatnak a jégből kiszabadult vírusok is. Bár a veszély valós, de a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a most felfedezett vírusok többsége a baktériumokra nagyobb veszélyt jelenthet, mint az emberekre, így egyelőre nem érdemes túlzottan megijedni.

Neked ajánljuk
Ismeretlen vírusokra bukkantak egy tibeti gleccser jégmintáiban Ismeretlen vírusokra bukkantak egy tibeti gleccser jégmintáiban Kína tudja, hogy a vasúté a jövő – Ezért létrehozták a jövő vasútját Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam