2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország medencében fekszik, ezért nagyobb a légszennyezettség a környező országokhoz képest

Évente megközelítőleg hétmillió ember hal meg a világon a szmog következtében – ez a szám a dohányzás miatti korai halálozással egyezik meg. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek a rossz levegőnek, és miként tudjuk csökkenteni a városok és az otthonaink légszennyezettségét.

Ma már ugyanannyian halnak meg a légszennyezettség, mint a dohányzás következtében: világszerte évente mintegy hétmillió ember – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika egyetemi tanára.

A szmognak elsősorban szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati és onkológiai kockázatai vannak, de ma különböző pszichiátriai betegségekre is hatást gyakorol.

Hazánkban lakosságarányosan kétszer-háromszor annyian halnak meg a légszennyezés miatt, mint a környező országokban, amelynek elsősorban az az oka, hogy Magyarország egy medencében fekszik, hegyek veszik körül és sokszor van szélcsend.

A légszennyezettségi világtérképen is látszik, mekkora jelentősége van annak, hogy egy ország a tengerparton fekszik-e, mint például Hollandia, ahol a tengeri levegő folyamatosan cseréli a szennyezettet. Ausztria azért van jobb helyzetben nálunk, mert ott erős a nyugati szél, ami szintén tisztítja a levegőt.

Óbuda látképe szmogriadó idején, 2020. január 10-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hazánkban különösen a szív- és érrendszeri betegek, agyvérzésen átesettek, a magas vérnyomásban szenvedők, illetve az asztmások és a krónikus tüdőbetegek tartoznak a rizikócsoportba.

A krónikus betegségben szenvedőkön kívül a gyerekek és a hatvan év felettiek vannak nagyobb veszélynek kitéve a szmog miatt – tette hozzá az orvos.

A légszennyezettségből származó fa- és szénfüst ugyanakkora mértékben tud krónikus tüdőbetegséget kiváltani, mint a dohányzás.

A füst mellett a levegőben található különböző gázok is ártalmasak az egészségre, ilyen a kén-dioxid, a nitrogén-­dioxid, az ózon és a szén-monoxid. A kis részecskeméretű szálló por nemcsak a tüdőbe, hanem a véráramba is bekerül, így okozhat elváltozásokat a tüdőben, az erekben vagy akár a szívben.

Magyarországon azért nagyobb a légszennyezettség, mint a környező országokban, mert egy medencében fekszik, hegyek veszik körül, és sokszor van szélcsend Forrás: agrimarket.hu

A szakértő szerint

fontos, hogy lehetőleg ne tartózkodjunk a csúcsforgalomban az utcán, a szellőztetést a lehető legkisebb forgalom idejére időzítsük, akinek van lehetősége rá, az szerezzen be otthoni légtisztítót, ami mentesíti a portartalomtól a levegőt, és rendszeresen mozogjon.

A kormányzati, társadalmi szintű beavatkozásokkal is jelentősen csökkenthető lenne a levegő szennyezettsége. Ilyen a szénről a megújulóenergia-forrásokra való áttérés, a szél, a nap és a geotermikus energia. Utóbbi már elkezdett kiépülni Budapest belvárosában, ahol a budai melegvíz-források hőjét fogják keringetni. Az atomenergia is tiszta, karbonsemleges forrás, amit Losonczy György szerint megfelelő kontroll mellett igenis érdemes használni.

A közlekedésben az elektromos buszokra való áttérés jelentős mérföldkő lesz, és számít az is, hogy minél több autó menjen tisztított, kénmentes üzemanyagokkal, berendezésekkel szűrjék a kipufogógázt, illetve a kamionok ne hajthassanak be a belvárosba.

A szakember szerint városszerkezeti reformra is szükség lenne, vagyis a lakott területeken ne legyenek főutak, hiszen itt még a módosítások ellenére is lesz légszennyezés, elég a fékezésre gondolni, amely során szintén képződnek egészségtelen részecskék.

Nem jó, ha valaki a szmogban fut, biciklizik, hiszen a mélyebb lélegzetvételek több káros anyagot juttatnak a szervezetbe, ezért inkább szánjunk rá fél órával többet, hogy kijussunk a Margitszigetre, a Városligetbe vagy a Normafára, de így legalább tisztább levegőben mozoghatunk.

Legyen éber a társadalom, fontos, hogy tudjunk és beszéljünk a szmog veszélyeiről, illetve az aktuális légszennyezettségi adatokról – mondta Losonczy György.

Neked ajánljuk
Északkeleten még mindig magas a légszennyezettség A fosszilis anyagok égetéséből származó légszennyezettség felel a 2018-as halálesetek 20 százalékáért A közlekedés okozta légszennyezést felfogó szupernövényeket azonosítottak Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam