2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alattomosabb a SARS-nál az új koronavírus

Rohamosan emelkedik Kínában a koronavírus halottainak és válságos állapotú betegeinek száma. Vasárnap estére már 80-an haltak bele a betegségbe, reggel még 56 volt a halottak száma. Időközben lényegében leállították az országban a turizmust.

A kínai hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgatója kiemelte: az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírussal ellentétben – amely egyébként szintén a koronavírus egy típusa –

a tavaly decemberben Vuhanban megjelent új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

A bizottság szerint a január 24-étől 31-éig tartó holdújévi munka- és tanítási szünet kiváló alkalmat biztosít az emberek elkülönítésére és a különböző fertőtlenítő intézkedésekre. Bár a legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani.

Az nCoV-2019 vírus tünetei és terjedése Fotó: WHO/indiatimespost.com/MTVA Sajtóadatbank/MTI

Dolgoznak az oltóanyag kifejlesztésén

Az új koronavírus elleni oltóanyagot fejlesztő kínai kutatóknak sikerült izolálniuk a jelenlegi járványt okozó vírustörzset, ez kulcsfontosságú lépés a vakcina felé – számolt be Hszü Ven-po, a járványügyi intézet illetékese.

Szakértők azonban aláhúzták, hogy egyelőre nem tudnak túl sokat a kórokozóról.

Az utasok testhőmérsékletét ellenőrzi infravörös hőkamerával egy védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozó a kelet-kínai Nancsing nagyváros déli vasúti pályaudvarán 2020. január 27-én
Fotó: MTI/EPA/Costfoto/Szu Jang

Utazási stop

Hszi Csin-ping kínai elnök a járvány következtében kialakult helyzetet súlyosnak minősítette. 

A hatóságok hétfőtől leállították az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt. A csoportos utakat Kínán belül már pénteken beszüntették.

A vírus behurcolását elkerülendő  vasárnaptól leállították a kínai főváros és a tartományok, valamint a Peking környéki városok közötti távolsági buszjáratokat is.

Vasárnap reggel sms-ben azt javasolták a lakosságnak, hogy inkább ne fogjanak kezet üdvözléskor a fertőzés terjedésének elkerülése érdekében. Mindemellett ideiglenesen betiltották a vadhús értékesítését a piacokon, a boltokban, az éttermekben és az online platformokon. A vadakat tenyésztő farmokat elszigetelik, és a vadhús szállítását betiltják.

Védőmaszkot viselő vásárlók egy vuhani piacon
Fotó: MTI/AP/Hszinhua

A kínai online kereskedelmi felületeken kígyó-, páva- és krokodilhúst is árulnak. A kórokozó egy vuhani piacon bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. A kínai kutatók szerint az új vírustörzs gazdaállata kígyó lehetett.

A tüdőgyulladást okozó vírus halálos áldozatainak száma 80 fölé nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. Vasárnap estére 461 beteg került válságos állapotba, reggel még 324 volt a számuk. Mindeközben több mint megkétszereződött, már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma a bő fél nappal korábbi 2684-ről – számolt be az MTI.

Neked ajánljuk
Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Higiénia – Tények a kézmosási szokásainkról Energiahiány Kínában Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam