2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Koronavírus – Mégsem tobzoskák lehettek az új koronavírus köztes hordozói?

Független tudósok megkérdőjelezték pénteken azt a kínai kutatást, amely azt feltételezi, hogy tobzoskák lehetnek a Kínában felbukkant új koronavírus köztes hordozói, amelyekről a fertőzés emberre terjedhetett át.

A dél-kínai Kanton két intézményének – a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetemnek és a Lingnan Kuangtung Modern Mezőgazdasági Laboratóriumnak –  kutatói ezer darab, a természetes környezetből vett mintában található örökítő anyag vizsgálata után jutottak arra a megállapításra, hogy a tobzoska lehet a vírus köztes gazdaállata.

A kutatási eredmények alapján az embereket megfertőző új típusú koronavírus elkülönített törzsének szekvenciája

99 százalékban megegyezett a tobzoskákban található vírus genomjával.

Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjében itat meg egy beteget egy védőruhás nővér a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án. A vírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 722-re emelkedett február 8-án Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartományban hunytak el
Fotó: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng

Sen Jung-ji, a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem egyik kutatója egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a tobzoskák mindazonáltal nem feltétlenül az egyetlen köztes hordozói a vírusnak. A szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS-vírust említve a kutató példaként említette, hogy a cibetmacskákon kívül más kis testű, húsevő állatok is hozzájárulhatnak a vírus terjedéséhez.

James Wood, a Cambridge-i Egyetem állatorvos-tudományi tanszékének vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy

a kínai kutatók nem álltak elő tudományos bizonyítékkal. Nem elegendő annak bejelentése, hogy több mint 99 százalékos vírus-RNS-szekvenciahasonlóságot észleltek. Ezeket az eredményeket okozhatta a nagyon fertőzött környezetből származó szennyezés is.

Jonathan Ball, a Nottinghami Egyetem molekuláris virológia professzora érdekes fejleménynek nevezte a kínai kutatást, de mint mondta, nem világos az, hogy valóban a veszélyeztetett tobzoskafaj a köztes gazdaállat.

„A teljes genetikai adatot látnunk kell ahhoz, hogy megtudjuk, milyen kapcsolat van az ember- és a tobzoskavírusok között, és megértsük, mennyire gyakori ez a vírus a tobzoskákban, és hogy ezeket az állatokat árulták-e a vuhani piacokon” – magyarázta.

Dirk Pfeiffer, a Hongkongi Városi Egyetem állatorvos-tudományi tanszékének professzora szintén arról beszélt, hogy „még igen messze van a kutatás attól, hogy megállapíthassák a kapcsolatot a tobzoskák és az emberi koronavírus-fertőzés között.”

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav-kivonást végez a központ laboratóriumában Pécsen, 2020. február 7-én. A kutatócsoport az állatokról emberekre terjedő, úgynevezett virális zoonózisokat vizsgálja. Elsősorban rágcsálók, denevérek vagy akár a szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek a fő kutatási területük. A koronavírus okozta betegség is egy zoonózis, így természetesen a csoport fel van készülve a jövőbeli kutatásokra a vírussal. A kimutatására alkalmas módszer is a kezükben van, azonban diagnosztikai vizsgálatot nem végez a laboratórium. Ezt csak akkor teszi, ha az ország járványügyi helyzete ezt megkívánja, és az esetlegesen szükséges segítségre külön felkérést kap a járványügyi hatóságtól, azaz a Nemzeti Népegészségügyi Központtól
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Kínai és külföldi szakértők a vírus eredeti hordozójának – a SARS-hoz hasonlóan – a denevéreket tartják. Hétfőn a Vuhani Virológiai Intézet kutatói tettek közzé egy tanulmányt a Nature című brit tudományos lapban, amely szerint a fertőzött páciensekben talált vírus genomja 96 százalékban azonos a denevérek által hordozott koronavírussal.

A pekingi és vuhani egyetem tudósai a Journal of Medical Virology című folyóiratban január 22-én publikált tanulmányukban arról írtak, hogy a kígyó lehet legnagyobb valószínűséggel az új koronavírus gazdaállata. Az új koronavírus létező szekvenciáinak átfogó elemzése során összehasonlították különböző állatfajok RNS- (ribonukleinsav) szekvenciáit. A kígyó azon állatok egyike, amelyeket a bezárt vuhani hús- és halpiacon árultak.

Kínai tobzoska Fotó: wikipedia.com

A tobzoskák minden ázsiai országban védelem alatt állnak, és a washingtoni egyezmény (CITES) szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük. Az illegális kereskedőktől Ázsiában azonban a leggyakrabban tobzoskákat koboznak el. A hangyákkal, termeszekkel táplálkozó állat pikkelye keratinból, az emberi körmöt is alkotó anyagból áll, és a hagyományos kínai gyógyászatban igen nagy a kereslet iránta. A tobzoskahús pedig csemegének számít a kínai és más ázsiai országok gasztronómiájában.

Neked ajánljuk
Bill Gates már kongatja a vészharangokat (videóval) Új szúnyogfaj is terjeszti a maláriát Kelet-Afrikában Maszkokat adományozott az önkormányzat hajléktalanoknak Egerben Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam