2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amaránt, az ember számára is ehető disznóparéjfajta

Az amaránt a disznóparéj nevű gyomnövény közeli, nemesített rokona. A disznóparéjhoz hasonlóan sokféleképpen felhasználható, magján kívül gyenge levelei is fogyaszthatók. Emellett tele van vitaminokkal, és dísznövényként is szép.

Az amarántok a disznóparéjfélék családjába tartoznak. Eredetileg Délkelet-Ázsiában és Amerikában honosak. Nálunk egynyáriként tarthatók, a levél és a magja fogyasztható. Talajra nem igényes, de elsősorban a jó vízgazdálkodású, tápdús, laza talajt szereti. Fajtától függően 1-2 méter magasságú növény, amely a napon érzi jól magát.

  • Zsenge leveleit nyersen, sütve, főve, párolva fogyaszthatjuk, úgy, ahogyan a spenót leveleit készítenénk el.
  • Magjait gabonaként lisztnek is felhasználhatjuk, de a rizshez hasonlóan vagy kásának elkészítve köretnek is jó, valamint pattogtatva müzliben.
  • A megszáradt virágzatból vízben oldódó festékanyagot is készíthetünk, melyet régen ételszínezékként használtak.
  • A levelek gazdagok fehérjében, kiváló cink-, vas-, magnéziumforrás, sok benne az A,- B1- és C-vitamin. Jó hatással van a szívműködésre és az elme frissességére.
  • A hatalmas virágzatával dísznövényként is mutatós.
Fotó: hobbikert.hu

Nem szükséges palántát nevelni, de mivel magjaik aprók, és a zsenge növénykék összetéveszthetők a hazánkban is elterjedt disznóparéjjal, mégis inkább cserépben neveljük elő őket. A rendszeres öntözést meghálálja.

Az amarántokat magról szaporítjuk. Helyben április közepétől vethetjük. Ha palántát nevelünk belőle, márciusban vessük el a magokat, 1-2 mm mélyre, tápdús, jó vízáteresztő talajba. A palántákat május elejétől ültethetjük a szabadba.

A magokat akkor érdemes szüretelni, amikor a virágzat már megszáradt, ekkor a magok könnyed morzsolással kiperegnek. Ilyenkor a teljes ágazatot vágjuk le, majd egy ruhadarabon csépeljük ki belőle a magokat, amit szárítás után használhatunk is.

Fotó: hobbikert.hu

A lávafolyam amaránt nem tartalmaz sok magot, viszont a díszes levelei ízletesek, elsősorban nyersen, salátákban érdemes fogyasztani, így a színe jól érvényesül, de ez a fajta dísznövényként is ideális.

Az óriási karmazsin amaránt dekoratív, bőséges magtermő fajta, fekete magjából ízletes kását készíthetünk, zsenge leveleit spenótszerűen dolgozhatjuk fel.

Neked ajánljuk
Kaukázusi vad gyomnövényből kedvelt zöldség A Giro d'Italia győztese kerékpárt ajándékozott Ferenc pápának A bio-szolár ház a természetes szellőzés, a napfény és a modern kényelem találkozása Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam