2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amaránt, az ember számára is ehető disznóparéjfajta

Az amaránt a disznóparéj nevű gyomnövény közeli, nemesített rokona. A disznóparéjhoz hasonlóan sokféleképpen felhasználható, magján kívül gyenge levelei is fogyaszthatók. Emellett tele van vitaminokkal, és dísznövényként is szép.

Az amarántok a disznóparéjfélék családjába tartoznak. Eredetileg Délkelet-Ázsiában és Amerikában honosak. Nálunk egynyáriként tarthatók, a levél és a magja fogyasztható. Talajra nem igényes, de elsősorban a jó vízgazdálkodású, tápdús, laza talajt szereti. Fajtától függően 1-2 méter magasságú növény, amely a napon érzi jól magát.

  • Zsenge leveleit nyersen, sütve, főve, párolva fogyaszthatjuk, úgy, ahogyan a spenót leveleit készítenénk el.
  • Magjait gabonaként lisztnek is felhasználhatjuk, de a rizshez hasonlóan vagy kásának elkészítve köretnek is jó, valamint pattogtatva müzliben.
  • A megszáradt virágzatból vízben oldódó festékanyagot is készíthetünk, melyet régen ételszínezékként használtak.
  • A levelek gazdagok fehérjében, kiváló cink-, vas-, magnéziumforrás, sok benne az A,- B1- és C-vitamin. Jó hatással van a szívműködésre és az elme frissességére.
  • A hatalmas virágzatával dísznövényként is mutatós.
Fotó: hobbikert.hu

Nem szükséges palántát nevelni, de mivel magjaik aprók, és a zsenge növénykék összetéveszthetők a hazánkban is elterjedt disznóparéjjal, mégis inkább cserépben neveljük elő őket. A rendszeres öntözést meghálálja.

Az amarántokat magról szaporítjuk. Helyben április közepétől vethetjük. Ha palántát nevelünk belőle, márciusban vessük el a magokat, 1-2 mm mélyre, tápdús, jó vízáteresztő talajba. A palántákat május elejétől ültethetjük a szabadba.

A magokat akkor érdemes szüretelni, amikor a virágzat már megszáradt, ekkor a magok könnyed morzsolással kiperegnek. Ilyenkor a teljes ágazatot vágjuk le, majd egy ruhadarabon csépeljük ki belőle a magokat, amit szárítás után használhatunk is.

Fotó: hobbikert.hu

A lávafolyam amaránt nem tartalmaz sok magot, viszont a díszes levelei ízletesek, elsősorban nyersen, salátákban érdemes fogyasztani, így a színe jól érvényesül, de ez a fajta dísznövényként is ideális.

Az óriási karmazsin amaránt dekoratív, bőséges magtermő fajta, fekete magjából ízletes kását készíthetünk, zsenge leveleit spenótszerűen dolgozhatjuk fel.

Neked ajánljuk
Készítsünk természetes köptetőt lándzsás útifűből! Újra itt az ősz, de kár lenne emiatt füstölögni A madarak azt csiripelik, érdemes a Chez Dodo édes meglepetéseit választani ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam