2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

4,5 millió idő előtti halálesetet okoz évente a légszennyezettség

Világszerte 4,5 millió idő előtti halálesetet okoz évente a légszennyezettség, amely ráadásul 2900 milliárd dolláros terhet ró a gazdaságokra minden évben. A számokat a Centre for Research on Energy and Clean Air (Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont – CREA) és a délkelet-ázsiai Greenpeace mutatta be.

A halálesetek meghatározásakor azoknak a részecskéknek és más káros anyagoknak a hatásából indultak ki, amelyek a fosszilis tüzelőanyagok használata során keletkeznek. Emellett figyelembe vették a korábban már megjelentetett tudományos eredményeket is.

Kínában 1,8 millió, Indiában egymillió a légszennyezettség miatt idő előtt elhunytak száma. Az Európai Unióban 398 ezer halálos áldozattal számolnak évente, az Egyesült Államokban 230 ezerrel. Minden esetben három forgatókönyv középértékét vették figyelembe.

Védőmaszkot viselő emberek a szmoggal súlyosan szennyezett Bangkokban 2020. január 20-án
Fotó: MTI/EPA/Narong Szangnak

Az eredmények némileg túlszárnyalják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becsléseit, amelyek szerint évente 4,2 millió haláleset vezethető vissza a szennyezett levegőre.

Konkrét halálokokként a szívbetegségeket, a tüdőrákot, valamint – elsősorban gyerekek esetében – a légzőszervi megbetegedéseket említették. Aki Újdelhiben él, arra a légszennyezettség olyan egészségügyi terhet ró, mintha naponta elszívna tíz szál cigarettát.

Az elemzés szerint a légszennyezettség okozta világszintű költségek naponta 8 milliárd dollárra rúgnak. Ez a világgazdaság teljesítményének 3,3 százaléka. Különösen magasak a költségek Kínában (900 milliárd dollár), az Egyesült Államokban (610 milliárd dollár) és Indiában (150 milliárd dollár).

Róma látképe 2020. január 17-én. A légszennyezettség olyan magas szintet ért el, hogy a hatóságok az autóhasználatot korlátozó intézkedést vezettek be
Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino

„A fosszilis tüzelőanyagok okozta légszennyezettség egészségünket és gazdaságunkat is fenyegeti” – mondta el Minwoo Son, a Greenpeace szakértője. Mint kifejtette, a megoldás egyszerű: „megújuló energiákra, a dízel- és benzinmotorok lecserélésére, és a tömegközlekedési hálózat kiépítésére van szükség”.

A tudósok szerint a messze legsúlyosabb egészségi következményeket a szálló por okozza. További káros anyagok a nitrogén-dioxid és az ózon. A tüdőrákos esetek 29 százaléka, a szívbetegségek és szívrohamok egynegyede vezethető vissza a légszennyezettségre – idézik a tanulmány szerzői a WHO becsléseit.

Neked ajánljuk
A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Ezek a graffitik nemcsak az utcaképre, de a városi levegőre is frissítően hatnak Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam