2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkezdődött a koronavírus-ellenszer tesztelése embereken is

Rohammunkában fejlesztik az oltóanyagot, de másfél évnél hamarabb nem készülhet el. Egy korábban az ebola ellen kifejlesztett szer viszont hatásos lehet a koronavírus-betegek kezelésében, de egyelőre csak a klinikai teszteknél tartanak a kutatók.

Az amerikai kormány egyik névtelenséget kérő tisztviselője szerint március 16-án kezdődött el az Egyesült Államokban kifejlesztett kísérleti koronavírus-vakcina tesztelésére szolgáló klinikai vizsgálat. A tesztben 45 egészséges fiatal vesz részt, akik kísérleti adagot kapnak a vakcina lehetséges mellékhatásainak feltérképezésére, de valójában nem fertőződnek meg a COVID-19-vírussal – számolt be az InfoRádió az AP híréről.

Az Egyesült Államokban a nemzeti egészségügyi intézetek finanszírozzák a kísérletet, amely jelenleg zajlik Seattle-ben. A kormány közegészségügyi tisztviselője szerint

egy esetleges oltás teljes forgalomba helyezése egy évtől 18 hónapig is eltarthat az eredmények függvényében.

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott, dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancssárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban
Forrás: MTI/AP/NIAID-RML

A tesztalanyok nem fertőződhetnek meg, mert az oltások nem tartalmazzák a vírust,
most a cél az esetleges mellékhatások feltérképezése, mert csak utána indulhat a tesztelések következő szintje.

A világon jelenleg több tucat kutatócsoport verseng a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében, mivel a COVID-19-esetek száma folyamatosan tovább növekszik. Az egyes kutatócsoportok különböző típusú oltásokkal kísérleteznek, olyan új technológiákkal, amelyek révén a vakcinák nemcsak gyorsabban készülnek el, mint a hagyományos oltások, hanem hatékonyabbak is lehetnek.

Az egyik cég áprilisban néhány tucat önkéntessel elkezdi egy másik oltóanyag vizsgálatát a Pennsylvaniai Egyetemen és Kansas Cityben, majd folytatja Kínában és Dél-Koreában. Arra azonban figyelmeztetnek, hogy ha minden optimálisan alakul, akkor is másfél év a procedúra, hiszen

több ezer emberen elvégzett klinikai tesztek szükségesek annak megalapozott eldöntéséhez, hogy az adott oltás valóban védelmet nyújt-e.

Forrás: MTI/AP/NIAID-RML

Egyelőre a koronavírus-fertőzés kezelésére nincs bevált szer. Kínában tudósok tesztelték a HIV-ellenes szerek kombinációját az új koronavírus ellen, valamint a Remdesivir nevű kísérleti gyógyszert is tesztelik, amelyet az ebola elleni küzdelemben fejlesztettek ki.

Az Egyesült Államokban a Nebraska Egyetem Orvosi Központja szintén elkezdte a Remdesivir tesztelését néhány olyan amerikainál, akiknél a COVID-19-vírust a Japánnál vesztegzár alá helyezett tengerjáró hajóról való evakuálásuk után találták meg.

Neked ajánljuk
Mint a vérebek, úgy szagolják ki a méhek a koronavírus-fertőzést Önkéntesek jelentkezését várja az Idősek Barátai Program Rovarlárvákból gyártott étel oldhatja meg az élelmezés gondját RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam