2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csapdába csalja a koronavírust az új magyar felfedezés

Magyarországon is beindult egy kutatás, egyetemek, kutatóintézeti és gyógyszeripari laborok fogtak össze, hogy kifejlesszenek egy gyógyszert, egy terápiás készítményt a koronavírus ellen. A magyarok által kifejlesztett bonyolult fehérjemolekula „átveri” a sejtekre támadó vírust, sőt, a már megtámadott sejtekből is kisöpri. Hatása 2-4 hétig tarthat.

Ebben a pillanatban egy nagyon komplex tudásra, immunológiai, biotechnológiai ismeretekre van szükség.

„Egy nagyon bonyolult fehérjemolekulát kell kifejleszteni, ismerni kell a virológiát, közben pedig nyomon követni a folyamatosan változó szakmai ismereteket, a világ összes pontján megjelenő fontosabb publikációkat” – nyilatkozta az InfoRádiónak Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja, a kutatás vezetője, aki a munkára 4-5 tapasztalt kollégát kért fel. Kedden volt az első megbeszélésük, és koordináló szerepet visznek a három konzorciumi partner között.

Így támad a SARS-CoV-2

Amikor a vírus megtámadja az embert, és megfertőzi, leginkább a tüdősejtekben lévő receptorhoz kapcsolódik. Miután ez megtörténik, egyesül a sejttel, és meg is öli azt, majd később nagy mennyiségben szabadul ki belőle, és újabb sejteket képes megbetegíteni.

„A mi gyógyszerjelöltünk gyakorlatilag egy csapda.

Az egyik része nem más, mint maga a receptor, vagyis csapdába csaljuk a vírust, amely odakötődik ehhez a molekulához ahelyett, hogy a sejteket ölné meg. Ha kellő számú gyógyszermolekulát juttatunk a szervezetbe, akkor a vírus összekeveredik.”

A másik rész egy antitestmolekula, ami biztosítja, hogy ez a gyógyszer hosszú ideig a szervezetben keringjen, 3-4 hétig, azután ürül csak ki. Ez a molekula ráadásul azokat a sejteket is meg tudja gyógyítani, amelyeket a vírus megfertőzött, így gyakorlatilag elpusztul a vírus forrása.

Neal Browning amerikai férfi az új koronavírus ellen készített, első fokozatban, klinikai kísérleti stádiumban lévő oltóanyagot kap egy gyógyszerésztől a seattle-i Kaiser Permanente Washington Egészségügyi Kutatóintézetben 2020. március 16-án
Fotó: MTI/AP/Ted S. Warren

Más orvosok egy védőoltáson dolgoznak, amiről szintén beszélt Kacskovics professzor.
„A gyógyszer passzív védelemnek tekinthető, ami azért fontos, mert bizonyos emberek nagyon legyengült állapotban vannak, például a szervátültetettek. A védőoltás ezzel szemben felkelti az immunválasz figyelmét, ami így beindul, így hosszú ideig, akár évekig maga biztosítja a védettséget” – mondta.

Mikorra lesz gyógyszer?

Azt nem tudni, pontosan mikor érhet el egy ilyen felfedezés a „kapszula” fázisba, Kacskovics Imre szerint másfél év alatt lehet elérni oda, hogy beadhassák a kérelmet az első vizsgálatok lefolytatására.

„Ha a jelenlegi járvány másfél év múlva is ugyanilyen veszélyes lesz, viszonylag rövid időn belül meg lehet kísérelni emberekben alkalmazni. Ha lemegy addig a járvány, akkor nem lesz annyira ok a sietségre”

– jelentette ki a dékán.

Nem tudni, hogy folyamatában milyen természetű lesz a járvány. Ezért kell most áldozatot hozniuk az embereknek annak érdekében, hogy ne mindenki egyszerre betegedjen meg, mivel azt nem bírná el az ellátórendszer.

A dékán azt javasolja, hogy

ne mozduljunk ki a lakásból, otthoni munkában dolgozzunk, és lassan el kezdjünk el maszkot hordani bevásárláshoz is.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a fertőzést csökkentsük. Még akkor is, ha a fertőzöttek 80-85 százaléka észre sem veszi, hogy fertőzött.

Amíg csaknem mindenki meg nem fertőződik, és az emberek „át nem hangolódnak”, a járvány itt lesz velünk, és folyamatos betegséget fog okozni; a gyógyszer nem is erre készül, hiszen hatása mindössze hetekben lesz mérhető.

A koronavírussal kapcsolatos tájékoztató plakátot olvassa egy székesfehérvári lakos 2020. március 17-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a városban tájékoztató plakátokat helyeztek ki az önkormányzat kezdeményezésére
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A szakember azt mondta,

óvatosan bánna a Kínából érkező információkkal is, ugyanis még senki sem találkozott kétszer az új koronavírussal,

így azt sem tudni, hogyan reagál az emberi szervezet, ha másodszor is találkozik vele.

Neked ajánljuk
A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Speciális ajándékcsomagok a rászorulóknak Vágj fel egy citromot, és tedd az ágyad mellé! Akár már néhány éven belül kezelhetetlenné válhat a klímakrízis
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam