2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ megáll, a környezet lélegzethez jut, de mi lesz utána?

Ökológiai szempontból sokféleképpen megváltoztathatja a szokásokat a koronavírus-járvány, lesznek nagyon pozitív hozadékai, de lehet, hogy a forráshiányok miatt visszalépések következnek be az energiatermelésben.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan globális korlátozásokat vezettek be a szállításra, csökkent az ipari termelés, aminek eredményeként csökkent a CO2-kibocsátás. Szakértők szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy a Föld végül nem fogja megszenvedni a küszöbön álló gazdasági összeomlást – olvasható a magyarmezogazdasag.hu-n.

Az elemzők szerint

az ipari termelés leállásával és a kínai a tömegközlekedés csökkentésével a CO2-kibocsátás globálisan negyedével csökkent.

A levegő minőségének javulása az elmúlt hónapokban egyedül Kína Hubej tartományában, a koronavírus kiinduló pontján 4000 öt éven aluli gyermek, és 73 000 hetvenévesnél idősebb ember életét mentheti meg – becsülte Marshall Burke, a Stanfordi Egyetem professzora.

Ha ezt az oldalát tekintjük, a koronavírus-járvány közvetetten több életet menthet meg, mint amennyi áldozatot szedett Kína ezen részén.

A légszennyezettség változása a kínai Vuhan tartomány közelében a koronavírus-járvány hatására
Forrás: NASA/ESA/Joshua Stephens

Szakértők viszont arra is figyelmeztetnek, hogy a koronavírusok által kiváltott gazdasági összeomlás és a korlátozott pénzügyi források

sok kormányt és gazdasági társaságot arra is kényszeríthetnek, hogy megváltoztassák prioritásaikat, feladják a megújuló energiaforrásokba történő költséges beruházásokat, és az olcsóbb fosszilis tüzelőanyagok felé forduljanak.

Az emberek a bezártság miatt most televíziót néznek, és energiát fogyasztó háztartási készülékeket használnak. Ez – az online vásárlás és a kézbesítési megrendelések hirtelen növekvő igényével együtt – hozzájárulhat a nagyobb energiafogyasztáshoz.

Sőt, amint azt Vuhan városának példája mutatja, az eldobható higiéniai termékek tömeges előállítása, és ezzel együtt a műanyag mint alapanyag visszatérése hozzájárult a nagy mennyiségű hulladék keletkezéséhez.

A járvány csúcspontján 200 tonna orvosi hulladék került a kukába, sokkal több, mint valaha.

A vírus földre kényszerítette a repülőgépeket, a turizmus leállása, a termelés visszaesése hozzájárult az olaj iránti kereslet csökkenéséhez, de a nyersanyag iránti kereslet újra növekedni fog, és ezzel együtt a CO2-kibocsátás szintje is visszatérhet.

Ugyanakkor az optimista elemzők szerint

a világjárvány megváltoztatja napi szokásainkat.

Talán feladjuk a felesleges utazásokat, átváltunk a nulla kibocsátású közlekedési módokra, és mindenekelőtt értékelni fogjuk a közegészségügy fontosságát.

Neked ajánljuk
A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Csokival a SARS-CoV-2 ellen? Speciális ajándékcsomagok a rászorulóknak Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam