2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét megtiltotta a magyar kormány. A Világgazdaság úgy tudja,

a cég körülbelül 4 tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus- terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag, amelyet egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem.

A Világgazdaság értesülései szerint a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség nagyjából 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis

több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég, ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében megtiltja a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét.

Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is olvasható az exporttilalom, mely a határozat értelmében hat hónapra szól.

Az Alkaloidát 1927-ben Kabay János gyógyszerész alapította morfin zöld mákokból történő gyártására.

A gyáralapító szabadalma képezi jelenleg is a morfin ipari előállításának alapjait az egész világon.

2016. április 19-én a magyar nemzet 56. hungarikumának választották Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életművét.

Kabay János 1927-ben Büdszentmihályon alapította meg gyárát, Alkaloida név alatt. 1925-ben szabadalmaztatta azt az eljárását, amellyel mákszalmából morfint lehet kivonni Forrás: gyogyszeresztortenet.hu

A vállalat jelenlegi többségi tulajdonosa 2005 óta az indiai székhelyű SUN Pharmaceutical Industrial Ltd. A vállalat fő tevékenysége gyógyszerhatóanyagok, kész gyógyszerek gyártása és értékesítése a hazai és a külföldi piacokon. A részvénytársaság alkaloidszármazékok, pszichotróp vegyületek, illetve maláriaellenes gyógyszerhatóanyagok elismert gyártója Magyarországon, és egyike annak a néhány vállalatnak, amely a világon ilyen anyagok gyártásával foglalkozik.

Korabeli kép az Alkaloida mákbegyűjtéséről Fotó: hungarikum.hu

Az alapanyaggal kapcsolatban egyelőre annyit lehet tudni, hogy Philippe Gautret francia orvos és munkatársai egy kis esetszámú, de annál jelentősebb klinikai vizsgálatról számoltak be a napokban.

Ennek alapján úgy látszik, hogy a hidroxiklorokvin (Delagil) hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust.

A betegek százalékos aránya a PCR-pozitív nazofaringeális mintákkal a bevonástól a kezelés utáni 6. napig. A hidroxiklorokvinnal kezelt COVID-19-betegeket piros, a kontrollbetegeket fekete szín jelzi Forrás: vg.hu

Marseille-ben, kórházi környezetben napi 600 milligramm (3×200 milligramm) hidroxiklorokvin adásával kezeltek koronavírussal fertőzött betegeket március elejétől március 16-ig. Eddig 42 beteg közül 36-nál vitték végig a kezelést. 26 beteg kapott hidroxiklorokvint, közülük 6 emellett még azitromicint (Sumamed) is a bakteriális felülfertőződés elkerülésére, és 16 volt kontrollbeteg.

Hat hidroxiklorokvinnal kezelt beteget a vizsgálat korai abbahagyása miatt kizártak az elemzésből. Hat beteg tünetmentes volt, 22-nél a felső légúti és nyolcnál az alsó légúti fertőzés tünetei jelentek meg.

A betegek százalékos aránya a PCR-pozitív nazofaringeális mintákkal a bevonástól a kezelés utáni 6. napig. A csak hidroxiklorokvinnal kezelt COVID-19-betegeket kék, a hidroxiklorokvin és azitromicin kombinációjával kezelteket zöld, a kontrollbetegeket pedig fekete szín jelzi Forrás: vg.hu

A kis számú minta ellenére a tanulmány kimutatta, hogy a hidroxiklorokvinnel végzett kezelés jelentősen csökkenti a vírus kimutathatóságát, jelenlétét COVID-19-betegekben. 

Neked ajánljuk
Magyar kísérlet a parlagfűvel szemben, biológiai védekezéssel Pécsen is tanszereket gyűjtenek Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért 140 elektromos Mini Coopert rendelt dolgozóinak a Deloitte
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam