2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több milliárd ember tartózkodási helyét árulja el a Google a járvány alatt

Már eddig is tudtuk, hogy a Google szinte mindent tud rólunk, ám most milliárdok tartózkodási adatait és mozgását lekövető adatokat ad ki a koronavírus-járvány idején a világ 131 országában. Így néhány másodperc alatt ellenőrizhető lesz, hogy egy-egy területen vagy országban betartják-e a kijárási korlátozást, illetve tilalmat.

A Google arról is kiad információkat, hogy a boltok, a gyógyszertárak, parkok, bevásárlóközpontok, szabadidős kikapcsolódást biztosító helyek, munkahelyek, szolgáltató irodák forgalma jelenleg mennyire tér el az egy évvel ezelőtti azonos időszak forgalmához képest – számol be a BBC híréről a magyarmezogazdasag.hu. Ezen kívül a busz-, metró- és vasúti közlekedésben, utazási szokásokban bekövetkezett változásokról is szolgáltatnak információt.

A Google azzal a szándékkal szolgáltat adatokat, hogy segítse a koronavírus terjedése elleni harcban a járványügyi és közegészségügyi vezetőket.

A cég reméli, hogy segíthet megérteni azokat a változásokat, amelyek a járvány miatt következtek be, és segítheti egy olyan szisztéma kidolgozását, amely jobban leköveti és alkalmazkodik a járvány okozta változásokhoz, akár a munkaidő és kézbesítési szolgáltatások tekintetében, akár a közösségi közlekedésben, akár abban, hogy az emberek egymás között, a járvány terjedését akadályozó nagyobb távolságot tudjanak tartani.

A Google a lakosság és akár a konkrét személyek mozgására vonatkozó információkat a Google Maps alkalmazásából, valamint a mobilszolgáltatáson, számos applikáción keresztül nyeri. Ez nem újdonság, hiszen

eddig is bárki tapasztalhatta, hogy egy bolt, étterem, múzeum, vagy bármely szolgáltatást nyújtó hely felkeresése után szinte azonnal megjelent az okostelefonján, hogy értékelje az adott helyet, ahol tartózkodott.

Fotó: pixabay.com/Reimund Bertrams

A Google ezeket az adatokat eddig jobbára arra használta, hogy információt szolgáltasson az üzletek, közutak, autópályák forgalmasságáról, dugókról, balesetekről.

A társaságnak egyedülálló információi vannak emberek milliárdjainak közlekedési, fogyasztási, kulturális, szokásairól, s most azt ígérik, hogy miközben információkat szolgáltatnak a mozgási adatokról, megóvják az egyének magánéletét.

Arról viszont nem szól a híradás, hogy pontosan kiknek és milyen indokkal, mennyire részletes adatokat fog szolgáltatni a cég, és hogy milyen garanciák lesznek arra vonatkozóan, hogy ne történjenek visszaélések az átadott adatokkal.

Arról sem lehet tudni, hogy ha valaki úgy véli, hogy mégis jogsérelem érte, akkor kihez fordulhat jogorvoslatért – írja a BBC.

Neked ajánljuk
A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Speciális ajándékcsomagok a rászorulóknak Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam