2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezettudatos szájápolás – A bambusz/fa fogkefe

Ha körbenézel a fürdőszobádban, akkor láthatod, hogy a berendezésen kívül szinte minden tárgy fogyóeszköz. Pár praktikus megoldással könnyen fenntarthatóbbá varázsolhatod fürdőszobád minden szegletét. Például a fogkeféddel.

A fogkefe nem gyűjthető szelektíven. Amikor már kiszolgált, a kommunális szemetesbe tudod csak beledobni. Ha eljön ez az idő, akkor érdemes megfontolnod, hogy egy környezetkímélőbb, megújuló alapanyagból készült megoldást válassz egy teljesen műanyagból készült fogkefe helyett, amely majd valamelyik óceánban lebegve végzi.

Bambusz fogkefe

A bambusz fogkefe nagyon jó megoldás arra, hogy kevesebb műanyagot juttass a környezetbe. A bambusz előnye, hogy sokkal gyorsabban nő, mint a fa (2-3 év alatt nőnek meg akár 30-40 méterre), illetve a bambuszt nem kell trágyázni, és az egész növény antibakteriális.

A bambusznyél természetes alapanyaga, lévén komposztálható, természetes körülmények között lebomlik.

Fotó: crueltyfree.hu

A legnagyobb gond a sörtékkel van. Általában nejlonból, egy bizonyos műanyagból készülnek. Még csak egyféle megoldás létezik arra, hogy 100 százalékosan komposztálható legyen egy fogkefe: a sörték állati szőrből készülnek, amelyet Kínában, a húsfeldolgozóban a kidobásra ítélt disznószőrből nyernek. Csakhogy ez a megoldás sehogy se jöhet szóba vegetáriánus/vegán fogyasztók számára.

Általában a Távol-Keleten jellemző a bambusztermelés, ezért ennek az alapanyagnak a szállítása miatt akadnak olyan környezetvédők, akik nem tartják a legjobb megoldásnak ezt a fajta fogkefét. Az egyre nagyobb teret hódító fogyasztói társadalom miatt is egyre több bambuszerdőt kreálnak, a fák rovására – monokultúrás bambuszültetvények, ám a bambusz mindenhol megnő, így már nem csak Kínában vagy Japánban nevelt bambuszból készült fogkefével találkozhatunk.

Fa fogkefe

Ha fából készült fogkefét szeretnél választani bambusz helyett, akkor minél közelebbről, és fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa nyelű kefét válassz.

Ha nem a vegán opciót választod, számolnod kell azzal, hogy a sertésszőr szinte biztos, hogy Kínából érkezik, vagyis a sörték sokat utaznak majd, hogy a fürdőszobádban landoljanak. Meg kell fontolni azt is, hogy a fa sokkal lassabban nő, és komposztálni, vegyszerezni is kell.

Fogkefe-komposztálás

Ha vegán, nejlon sörtéjű a fogkefénk, akkor törjük le a fejét, és már komposztálható is a  bambusz/fa fogkefenyél. Ha nem vegán, hanem disznósörtés a kefénk, akkor nem kell elvégezni ezt a műveletet. Érdemes olyan terméket választani, amelynek a csomagolása is komposztálható.

Neked ajánljuk
Ingyen utazhatnak a BKK járatain az autósok a Föld napján Gyógynövények használata az indiánok bölcsességével Mikroműanyag-szűrőt házilag is készíthetünk, de jobb, ha kerüljük a műszálas anyagokat Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: crueltyfree.hu
Vissza
Hírfolyam