2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új fejezetébe léphet a rezisztens baktériumok elleni harc

Az amerikai Purdue Egyetem kutatói vegyszerek alkalmazása nélkül, a réz felszínének lézeres karcolásával hoztak létre a baktériumokat azonnal elpusztító felületet.

A rezet évszázadok óta használja az emberiség antibakteriális tulajdonságai miatt, hatását azonban csak órák alatt fejti ki. Az új egylépéses felületkezelési eljárással azonban azonnali hatékonyság érhető el – ismertette az Advanced Materials Interfaces
folyóiratban megjelent tanulmányt a Newsweek.

A réz felszínén lézerrel kialakított mintázatok révén megnő a felület, amellyel a baktériumok közvetlenül érintkezésbe kerülhetnek, így gyorsabban elpusztulnak.

Az eljárás a gyógyszeres kezelésnek ellenálló, rezisztenssé vált kórokozók ellen is hatásos. Azonban mindez csak a baktériumokra igaz: a sokkal kisebb vírusok esetében nem működik.

Forrás: Purdue Engineering/youtube.com

A kutatók szerint az új eljárás a jövőben például az orvosi implantátumok, térd- és csípőprotézisek készítésénél lesz hasznosítható, felgyorsíthatja azok beágyazódását. 

Neked ajánljuk
„Szuperimmunitásuk” révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírust a denevérek Jótanácsokkal teli interjú a 92 éves füvesemberrel, Szabó Gyuri bácsival A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...
Tovább a forrásra: newsweek.com
Vissza
Hírfolyam