2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyes kullancsok érkeznek Magyarországra

Főként a klímaváltozás hatásaként kell új kullancsfajok felbukkanására számítani hazánkban, jelenleg három faj megjelenése, elterjedése is várható.

Kórokozók terjesztése szempontjából hazánkban a szúnyogok mellett a kullancsok jelentik a legkomolyabb veszélyforrást – egyrészt az embert sem kímélő vérszívó életmódjuk, másrészt a klímaváltozás hatásai miatt. Az enyhébb telek, az időjárás változása egyre optimálisabb életfeltételeket biztosít az őshonos fajok számára, illetve lehetővé teszi újak megtelepedését a megváltozott klímafeltételek mellett.

Akárcsak a szúnyogoknál, kullancsok esetében is számolhatunk új betegségek egyre szélesebb körű terjedésével.

Kilenc év és sok ezer utód

Ezek az élőlények valójában vérszívásra „szakosodott” atkák, amelyek az ember, szárazföldi emlősök, madarak vagy hüllők parazitáiként számos kórokozót terjesztenek. Magyarországon 20-30 őshonos fajuk él, a leggyakoribb és emberen legtöbbször előforduló faj a közönséges kullancs.

A kullancsoknak három aktív, mozgásra képes fejlődési alakjuk van: a lárva, a nimfa és az adult, mindhárom stádiumnak vért kell szívnia élete folyamán ahhoz, hogy továbbfejlődjön – áll az Ökológiai Kutatóközpontnak e cikk alapjául is szolgáló, Újonnan megjelenő betegségek Magyarországon címmel megjelent kiadványában.

Életük mintegy 90 százalékát a gazdától függetlenül töltik, képesek akár hónapokig, évekig is táplálkozás nélkül túlélni. Életciklusuk akár 8-9 év is lehet, Tipikus élőhelyeik (fajtól is függően) a középhegységek lombhullató erdei, azoknak tisztásai, az erdőszegélyek, dús aljnövényzetű ártéri vagy ligeterdők, nádasok, rétek, de megtalálhatók művelés alatt álló területeken, azok szegélyein vagy akár városi parkokban, kertekben is.

Hyalomma marginatum, az egyik újonnan megjelenő kullancsfaj
Fotó: 24.hu/DPA - Marijan Murat

A lárva és nimfa kullancsok 2-3, a nőstény általában 6-12 napig szív vért, a hím hetekig mászkál a gazda testfelületén, hogy nőstényeket termékenyítsen meg, és rövid ideig szív vért. Illetve vannak olyan fajok, amelyeknél a hím egyáltalán nem táplálkozik. A megtermékenyített nőstény, miután teleszívta magát, leesik a talajra, és néhány hét múlva megkezdi a több ezer petéje lerakását.

Vedléskor és a nyugalmi időszakban az avarban, a növényzet alatt találnak olyan rejtekhelyet, amely a számukra kedvezőtlen szárazságtól és a túl alacsony vagy túl magas hőmérséklettől egyaránt megóvja őket.

Új jövevények

Ökológusok szerint új kullancsfajok hazánkban való megjelenésére számítani kell, jelenleg három faj felbukkanása, elterjedése is várható.

Az egyik a trópusi és mediterrán országokban honos Hyalomma marginatum amelynek adultjai már megjelentek Németországban, és egy nimfája beazonosítható volt egy 10 ezres budapesti mintában.

A másik a Hyalomma rufipes, amely az előzőhöz hasonlóan vándormadarakkal érkezik hozzánk, és hazánkban már megfigyelték felnőtt példányait is. A harmadik a Rhipicephalus sanguineus nevű faj, egy kutyákra specializálódott kullancs, amelynek mindhárom fejlődési alakja képes ugyanazon a kutyaegyeden táplálkozni. Ezek mellett nagy terjedőképességű a hazánkban is honos Dermacentor reticulatus faj, ez a kullancs az utóbbi néhány évtizedben számos európai országban és hazánkban is egyre nagyobb területeken terjedt el.

A legismertebb, kullancsok által terjesztett vírusokról, baktériumokról és egysejtűekről itt találhat egy listát, és részleteket is olvashat a két leggyakoribb betegségről, a Lyme-kórról és a kullancs encephalitisről, az a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásról. Cikkünket a kevésbé közismert krími-kongói vérzéses láz (CCHF) bemutatásával folytatjuk.

Nincs védőoltás

Emberek esetében a CCHF-fertőzés után 1-13 nappal jelentkeznek a tünetek: fejfájás, ingerlékenység, magas láz, hátfájás, ízületi fájdalom, gyomorfájás, gyengeség. Vörös szem és torok, valamint kipirult arc jellemzi, a láz fennállhat akár több hétig is. Súlyos esetekben sárgaság, a betegség előrehaladásával gyakori orrvérzések és véraláfutások jelennek meg a betegen.

Kórházi adatok alapján a CCHF-járványok kitöréseinél a betegek halálozási aránya 9-ről 50 százalékra emelkedett.

A fertőzés hosszú távú hatásait nem vizsgálták, a gyógyulási idő meglehetősen lassú, jelenleg védőoltás még nem áll rendelkezésre. A CCHF-betegség kezelésére Ribavirin gyógyszeres terápiát ajánlanak, a tünetek enyhítésére magas folyadékbevitel javasolt, oxigén és vérnyomás szabályozásával. Megelőzés érdekében érdemes azokat a területeket elkerülni, ahol magas számban előfordulnak a CCHF-vírust potenciálisan terjesztő kullancsok.

A cikk a 24.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Magyar kísérlet a parlagfűvel szemben, biológiai védekezéssel Globális térkép készült arról, merre élnek a veszélyeztetett gerincesek Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra A Larry hurrikán okolható a szokatlan grönlandi hóviharért
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam