2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Szuperimmunitásuk” révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírust a denevérek

A koronavírusok, köztük a MERS, a SARS és a COVID-19-betegséget okozó SARS-CoV-2 eredeti hordozóinak a denevéreket tartják. Ám míg ezek a kórokozók a denevérekre nézve ártalmatlanoknak tűnnek, addig az embereknél súlyos és gyakran halálos kimenetelű betegségeket okoznak.

„A denevérek nem szabadulnak meg a vírustól, de mégsem betegednek meg. Azt akartuk kideríteni, hogy a MERS-vírus miért nem iktatja ki a denevérek immunválaszát, ahogy teszi azt az embereknél” – mondta Vikram Misra, a kanadai Saskatchewani Egyetem (USask) mikrobiológusa.

A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók elsőként mutatták be, hogy

egy rovarevő barna denevér sejtjei hónapokon át fertőzöttek lehetnek a MERS-vírussal az állat szervezete és a kórokozó együttműködése révén. Ahelyett, hogy elpusztítaná a denevér sejtjeit, ahogy azt az emberi sejtekkel teszi, a MERS-koronavírus hosszú távú kapcsolatba lép a gazdaszervezettel, amelyet a denevér egyedi immunrendszere tart fenn.

Vikram Misra megjegyezte, hogy a SARS-CoV-2 valószínűleg ugyanígy működik. Az eredményeik azt sugallják, hogy a denevéreket érő stressz – például a betegségek, a természetes élőhelyeik elvesztése – szerepet játszhat a koronavírus más fajokra való átterjedésében.

Arinjay Banerjee (jobb oldalon), az USask hallgatója, és Vikram Misra professzor (bal oldalon) denevérujjbábbal pózol
Fotó: University of Saskatchewani / David Stobbe

Amikor a denevér immunrendszerét stresszhatás éri, az megbontja az immunrendszer és a vírus közötti finom egyensúlyt, lehetőséget adva a vírusnak a sokszorozódásra.

Következő lépésként a kutatócsoport azt fogja vizsgálni, hogy miként áll át „fertőző és sokszorozódó üzemmódra” a MERS-vírus a tevefélék és az ember sejtjeiben. Ez az információ kulcsfontosságú lehet a következő olyan denevéreredetű vírus előrejelzésében, amely világjárványt okozhat.

Neked ajánljuk
Kulturális dolgozók végeznek önkéntes munkát a ceglédi kórházban Gyógynövények használata az indiánok bölcsességével Mikroműanyag-szűrőt házilag is készíthetünk, de jobb, ha kerüljük a műszálas anyagokat Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam