2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jótanácsokkal teli interjú a 92 éves füvesemberrel, Szabó Gyuri bácsival

Szabó Gyuri bácsit, a füvesembert, aki nemrégiben ünnepelte 92. életévét, az áprilisi születésnapja apropóján kérdezték kedvenc gyógynövényeiről, a természethez fűződő viszonyáról és jövőbeli terveiről.

– Gyuri bácsi mostanában ünnepli a 92. születésnapját. Sajnos, úgy tűnik, ezen a tavaszon elmaradnak a szülinapi vendégségek. Hogyan fog ünnepelni?

– Először is megköszönöm a jóistennek, hogy engem megsegített abban, hogy idáig éljek. Úgy néz ki, hogy idén én is egyedül ünneplek. Van egy segítségem, aki főz rám, gondolom, hogy ő fog valamit sütni. Meg hát a családom, a kollégáim, a barátaim telefonon biztosan fel fognak köszönteni. De ha eljönnek, akkor is másfél méterről, szájmaszkban beszélünk. Ez most ilyen, el kell fogadni.

– Ha lehetne három kívánsága, mit kérne?

– Először is szeretnék jó egészségben élni 100 éves koromig, a másik kívánságom az, hogy a családom is egészséges maradjon. A harmadik kívánságom az egész magyar népnek szól, azt szeretném, ha a magyarok figyelnének magukra, az egészségükre, és alkalmaznák azt, amit az ősök tudtak: használják a természetet, hisz a természet mindenre tud orvosságot.

– Az első kívánsággal úgy tűnik, nem lesz gond. Ha jól tudom, önnek egyszer egy cigány asszony hosszú életet jósolt.

– Igen, egyszer azt mondta egy öreg cigány asszony, hogy 124 évig fogok élni. Aztán később, amikor elmentem a feleségemmel az Avasra, ahol annak idején randevúztunk, ott meg egy fiatal cigány lány jósolt nekem 94 évet. Mondtam neki, hogy ne spóroljon már, dobjon rá még valamennyit… Tény, hogy nagyon hosszú az életvonalam.

Fotó: gyorgytea.hu

– Van olyan gyógynövény, amit gyerekkora óta fogyaszt?

– Több ilyen is van, a csipkehús mindenképpen, tele van C-vitaminnal, a kakukkfű immunerősítő, a csalán vér- és májtisztító, a mezei katáng a hasnyálmirigyet támogatja, a galagonya a szívet, és ott vannak az emésztésjavító menták. Persze nem mindet fogyasztom gyerekkorom óta, a galagonya inkább az öreg szív gyámolítója. De az igaz, hogy gyerekkoromban azt ittuk mindannyian, amit a nagymama reggel megfőzött. Ilyenkor tavasszal sok volt a friss csalánból, gyermekláncfűből készült tea is.

– A friss növényből ugyanúgy kell teát készíteni, forrázással?

– Igen, de mivel nem kell magát megszívnia, ezért elég 5-6 percig áztatni. A csalánlevelet a virágzásig gyűjtjük, akkor van benne a legtöbb hatóanyag.

– A gyógynövények sosem változnak? Mindet ugyanarra használjuk, ahogy a régiek?

Igen, hiszen ez évezredes tapasztalat. Általában az állatok megfigyelésével alakult ki a felhasználási módjuk. Meglepődve hallottam nemrég, hogy a csimpánz úgy 40-féle gyógynövényt ismer csak gyomorbajra, és el tudja dönteni, hogy mikor melyiket kell használja. De a háziállataink közül a kutya és a macska is, ha elrontja a gyomrát, akkor a tarackbúzát eszi meg, amely emésztésjavító hatású. Nekik ezt senki sem tanította, ösztönösen tudják, mi a jó nekik.

– Van kedvenc gyógynövénye?

Nincs ilyen, mindegyiket a maga helyén kell használni. Vannak olyan növények, amelyek nagyon sokat tudnak, de az emberiség nem akarja használni. Ilyen a diólevél is. Kiváló, nagyon sokoldalú, olyan tapasztalataim vannak vele, amelyek már-már hihetetlenek. Egy riporternő nemrég mondta nekem, hogy egy éve fogyasztja a diólevélteát, és elmúltak a mellcisztái. Erről a hatásról eddig nem tudtam. Ezért fontos, hogy kapjak visszajelzést, kinek mi hogyan hatott, hiszen a népgyógyászat is így épült fel: tapasztalati úton.

A teljes interjú a gyorgytea.hu oldalon olvasható.

Neked ajánljuk
Bill Gates már kongatja a vészharangokat (videóval) A fosszilis anyagok égetéséből származó légszennyezettség felel a 2018-as halálesetek 20 százalékáért Hamarabb indul az idei medvehagymaszezon Idegenhonos kagylók hasznosításán dolgoznak a Balatonnál A digitális és zöld pénzügyeké a jövő?
Tovább a forrásra: gyorgytea.hu
Vissza
Hírfolyam