2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős izomtömeg-növekedést eredményezett egereknél egy génterápia

A St. Louis-i Washington Egyetem orvostudományi karának kutatói nyolchetes egereket oltottak be egy follisztatin nevű gént hordozó vírussal, amely rövid idő alatt jelentős izomtömeg-növekedést eredményezett. Csökkentette az oszteoartritisz (degeneratív ízületi gyulladás) súlyosságát is a rágcsálóknál, és zsírban gazdag étrendjük ellenére is megóvta őket az elhízástól.

A Science Advances-ban megjelent tanulmány szerint noha a rágcsálók továbbra is zsírban gazdag étrendet folytattak és nem mozogtak többet a megszokottnál, izomtömegük több mint megkétszereződött, és az erejük is csaknem duplájára nőtt.

Ezeknél a „szuperegereknél” továbbá kevesebb volt az oszteoartritisszel összefüggő porckárosodás, alacsonyabb a gyulladásos sejtek és fehérjék száma az ízületeikben, kevesebb anyagcsere-problémával küzdöttek, egészségesebb szívvel, valamint érrendszerrel rendelkeztek, mint a génterápiában nem részesült társaik. Ezen kívül jóval kevésbé voltak érzékenyek a fájdalomra.

Illusztráció: medicine.wustl.edu/Mike Worfu

A kutatók egyik aggodalma az volt, hogy a génterápia által kiváltott izomnövekedés egy része fájdalmas lesz. Ám az egerek szívműködése, valamint a szív- és érrendszeri egészségük egésze javult.

A szakemberek szerint hosszú távú tanulmányokra lesz szükség a vizsgált génterápia biztonságosságának megállapításához. Amennyiben biztonságosnak bizonyul, akkor különösen hasznos lehet például az izomdisztrófiával küzdő páciensek esetében.

Neked ajánljuk
Már idén emberi életet menthetnek disznóvesék Ózongenerátoros fertőtlenítőt adományoztak Fertőtlenítőszerek házilag Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam