2020. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős izomtömeg-növekedést eredményezett egereknél egy génterápia

A St. Louis-i Washington Egyetem orvostudományi karának kutatói nyolchetes egereket oltottak be egy follisztatin nevű gént hordozó vírussal, amely rövid idő alatt jelentős izomtömeg-növekedést eredményezett. Csökkentette az oszteoartritisz (degeneratív ízületi gyulladás) súlyosságát is a rágcsálóknál, és zsírban gazdag étrendjük ellenére is megóvta őket az elhízástól.

A Science Advances-ban megjelent tanulmány szerint noha a rágcsálók továbbra is zsírban gazdag étrendet folytattak és nem mozogtak többet a megszokottnál, izomtömegük több mint megkétszereződött, és az erejük is csaknem duplájára nőtt.

Ezeknél a „szuperegereknél” továbbá kevesebb volt az oszteoartritisszel összefüggő porckárosodás, alacsonyabb a gyulladásos sejtek és fehérjék száma az ízületeikben, kevesebb anyagcsere-problémával küzdöttek, egészségesebb szívvel, valamint érrendszerrel rendelkeztek, mint a génterápiában nem részesült társaik. Ezen kívül jóval kevésbé voltak érzékenyek a fájdalomra.

Illusztráció: medicine.wustl.edu/Mike Worfu

A kutatók egyik aggodalma az volt, hogy a génterápia által kiváltott izomnövekedés egy része fájdalmas lesz. Ám az egerek szívműködése, valamint a szív- és érrendszeri egészségük egésze javult.

A szakemberek szerint hosszú távú tanulmányokra lesz szükség a vizsgált génterápia biztonságosságának megállapításához. Amennyiben biztonságosnak bizonyul, akkor különösen hasznos lehet például az izomdisztrófiával küzdő páciensek esetében.

Neked ajánljuk
Ismeretlen kórokozót hurcolhatunk vissza az űrből a Földre Veszélyes kullancsok érkeznek Magyarországra 228 új tabletet ad a Pöttyös Túró Rudi iskolásoknak Sikerülhet egyszerre mentőövet dobni a környezetnek és a gazdaságnak? Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam