2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„A városban élő emberek földönkívüliekké váltak” – Kiállás az amazonasi őslakosok mellett (képgalériával)

A világhírű brazil szociofotográfus, fotóriporter és aktivista Sebastiao Salgado egyszerűen „népirtásnak” nevezi azt a veszélyt, amely az Amazonas vidékén élő őslakosokat fenyegeti, amennyiben a brazil kormány nem tesz többet a védelmükben a koronavírus-járvánnyal szemben. Salgado szerint „mindent tönkreteszünk, hogy a városban élhessünk”.

Sebastiao Salgado, aki egyúttal az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) jószolgálati nagykövete is, úgy vélekedett, hogy cserben hagyták az őslakosokat.

Mivel aranyásók, favágók, földművesek és vallási szekták hatolnak be a területeikre, nagy a kockázata annak, hogy a koronavírus megfertőzi az őslakosokat is. Nagy az esélye a katasztrófának, és egyáltalán nem túlzás ezzel összefüggésben népirtásról beszélni.

„Ennek nevezem. Népirtás ugyanis egy népcsoport, illetve kultúrája megsemmisítése” – hangoztatta Salgado.

Sebastiao Salgado Fotó: Shutterstock

Meglátása szerint a jelenlegi brazil kormány politikája éppen egy ilyen katasztrófa felé visz. Salgado különösen Jair Bolsonaro elnököt bírálta a koronavírus-járvány kezelését illetően. Bolsonaro a járvány kitörése óta többször is elbagatellizálta a helyzet súlyosságát, volt, hogy aprócska influenzának nevezte az új koronavírus okozta COVID-19-betegséget, és következetesen ellenállt a szigorúbb korlátozások bevezetésének, a gazdaság újraindulását sürgetve.

A környezetvédelmi aktivista szerint az elnök a hivatalba lépése óta „száz százalékig az őslakosok ellen” dolgozott.

Salgado fotói a 2015-ös milánói expón Fotó: Shutterstock

Salgado nehezményezte azt is, hogy Brazília nem rendelkezik megfelelő egészségügyi ellátórendszerrel egy ilyen vészhelyzethez. Mint mondta,

ha a vírus eljut az őserdőbe, nincsenek megfelelő eszközök arra, hogy segítséget lehessen nyújtani. A távolságok óriásiak, a készletek pedig csekélyek.

A fotós egyébként a környezetszennyezés termékének nevezte a koronavírus teremtette válságot, amely a város-vidék ellentétben is megjelenik.

Salgado fotói a 2015-ös milánói expón Fotó: Shutterstock

„Aki Párizsban él, az nem él Franciaországban, aki Rióban él, az nem él Brazíliában. Mindent tönkreteszünk, hogy a városban élhessünk. A városban élő emberek földönkívüliekké váltak” – hangoztatta.

A 76 éves fotós májusban petíciót indított, amelyben sürgős intézkedésekre szólította fel Bolsonarót az őslakosok védelmében. A kezdeményezést olyan hírességek támogatják, mint Brad Pitt amerikai színész, Paul McCartney brit zenész és Madonna amerikai énekesnő.

Salgado fotói a milánói expón, 2015-ben Fotó: Shutterstock

Bolsonarónak már régóta a szemére vetik, hogy felbújtja a favágókat és a földműveseket, hogy megsértsék az őslakosok rezervátumait, párhuzamosan pedig felszámolja a védelmükre létrehozott intézményeket.

Salgado egyik fotója a 2015-ös milánói világkiállításon Fotó: Shutterstock

A brazil őslakos népek egyesülete szerint a koronavírus eddig 40 őslakos közösségbe jutott el, több mint 530 az azonosított fertőzöttek száma, és eddig mintegy százan haltak bele a fertőzés okozta betegségbe. Latin-Amerika legnagyobb és 210 milliós lakossal legnépesebb országában becslések szerint mintegy 800 ezer őslakos él 300 etnikai csoportban.

A fotóművész a 2015-ös berlini kiállítása megnyitóján Fotó: Shutterstock

Brazília a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint harmadik helyen áll a világon a fertőzöttek, és hatodik helyen a halottak számát tekintve. Eddig 291 579 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 18 859-en haltak bele a COVID-19-betegségbe.

Neked ajánljuk
A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Egy olvadó gleccser vizében lelte halálát a kínai klímaaktivista Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam