2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Igaz-e, hogy a napsugárzás pusztítja a koronavírust?

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs május 21-i tájékoztatóján az Infostart kérdésére válaszolva beszélt az eddig is sokak reményét éltető jelenségről.

A koronavírus megismerésének hajnalán, kora tavasszal még csak reménykedtek a járványügyi szakemberek, virológusok abban, hogy a hőmérséklet emelkedésével és a napsütéses órák számának növekedésével együtt a koronavírus „életesélyei” is csökkennek.

Azóta erről a kérdésről nem derültek ki újabb ismeretek, mígnem az operatív törzs május 21-i sajtótájékoztatóján az Infostart munkatársa feltette a kérdést: igaz-e, hogy a napsugárzás pusztítja a koronavírust, így napsütéses időben csökken a fertőzésveszély?

Müller Cecília országos tiszti főorvos válasza az volt, hogy igaz.

Olyan szempontból igaz, hogy az UV-sugárzásnak van fertőtlenítő hatása. Tehát bizonyos mértékig és rövid távolságban hat igazán. A felületeken esetlegesen meglévő víruspartikulákat valóban elpusztíthatja a napfény. A koronavírusnak továbbá a meleg is ellensége: ilyen időjárásban sokkal könnyebben kiszárad, és inaktívvá válik.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Miért nem árt a koronavírus a méhészeknek? A méhméreg a válasz? Hamarosan elkezdődik a Műegyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép klinikai tesztelése Természetes ultimátum a hangyáknak A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam