2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Végre tudjuk, hogy miért van a férfiaknak szakálla

Egy szépen gondozott arcszőrzet nem csak kellemes látvány lehet, hanem gyakorlati célokat is szolgálhat. Egy tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a férfiak arcszőrzete az evolúció során azért fejlődhetett ki, hogy elnyelje az arcot érő ütések energiáját. Megjegyezzük: a szakállhoz eldobható borotva sem kell...

Az arcszőrzetet a történelem során többek között a társadalmi dominancia és a férfiasság jelképeként tisztelték, egy új elmélet szerint pedig az oroszlán sörényéhez hasonlóan fizikai védelmet is nyújtott a viselőjének.

Az oxfordi Integrative Organismal Biology-ban megjelent új kutatási eredmény szerint

a sűrű szakáll hasonló védelmet nyújthat a halálos támadásokkal szemben, mint amilyen erős védelmet jelent az oroszlánnak a sörénye, mivel az állra érkező ütéseket tompítja és csillapítja. Nem véletlen, hogy a fizikai összecsapások során a férfiak arccsontja szokott eltörni a leggyakrabban.

Fotó: Shutterstock

A Utahi Egyetem tudósai által publikált tanulmányban arra a megállapításra jutottak, hogy

a szakállban levő szőrszálak képesek együttesen eloszlatni az ütés erejét, ami nagyban hozzájárulhat egy összecsapás jobb végkimeneteléhez.

A szakértők egyre több bizonyítékot látnak arra, hogy az emberi csontváz és izmok úgy fejlődtek ki, hogy azok segítsék a hím egyedeket egy fizikai konfliktus során.

A kutatási modellt úgy alakították ki, hogy a csonthoz hasonló sűrűségű és felépítésű anyagból egyenlő, téglaszerű egységeket alkottak, amiket a kísérletek során háromféle gyapjúval és birkabőrrel borítottak. (A gyapjúban található szőrtüszők száma megközelíti a telt szakáll sűrűségét.) Az így „előállított állkapcsokat" a szakemberek egy üllőre helyezték, és fentről tompa fémrudat ejtettek rájuk. Az eredmény:

a teljes gyapjú által védett kísérleti darabok mindössze 45 százaléka repedt vagy tört el.

Fotó: Shutterstock

Ebből következtettek arra, hogy a szőr képes jelentősen mérsékelni a tompa ütések becsapódási erejét, és energiát elnyelni, így csökkentve a törés előfordulását, a szakáll tehát képes megvédeni az arckoponya sérülékeny részeit a nehezebb ütésektől – olvasható az origo.hu-n.

Neked ajánljuk
Csokival a SARS-CoV-2 ellen? Újabb gépkocsikat ajánlottak fel a védekezéshez Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam