2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért nem árt a koronavírus a méhészeknek? A méhméreg a válasz?

Egy kínai tanulmány kimutatta, hogy 5115 megkérdezett méhész közül egyetlenegy sem betegedett meg COVID-19-ben, még a súlyosan érintett Hubei-tartományban sem. A hír hallatán most német kutatók is felmérést készítenek a német méhészek között arról, hogy a méhméreg valóban hat-e koronavírus ellen.

Prof. Dr. Karsten Münstedt kollégáival egy kérdőívet dolgozott ki a felmérésre. Munkájukhoz azt a kínai tanulmányt veszik alapul, amely április végén jelent meg a Toxicon című tudományos folyóiratban.

A kínai tanulmányban megkérdezett 5115 méhész közül 723 vuhani, azaz a koronavírus gócpontjában él. Ezzel párhuzamosan 121 apiterápiás pácienst is megvizsgáltak. (Az apiterápia a méhek által előállított anyagok gyógyító célú felhasználását jelenti; ez a gyógyítási forma ősi eredetű.) Bár közülük néhányan érintkeztek koronavírusos beteggel, de egyikük sem betegedett meg.

A kínai kutatók felmérésük elemzése után azt a hipotézist állították fel, hogy

a méhméreg-tolerancia egyféle mechanizmust is biztosít a COVID-19-cel szemben.

Fotó: Shutterstock

Ezekről az eredményekről számolt be sajtótájékoztatójukon Prof. Dr. Karsten Münstedt, Dr. Heidrun Männle és Prof. Dr. Jutta Hübner. Egyúttal saját kutatásaik elindításáról is tájékoztattak.

„Ha a hipotézis helyesnek bizonyul, a méhméreg alkalmazása egy érdekes lehetőséget kínál a koronavírus elleni küzdelemben, illetve a méhészek korlátozás nélkül tarthatnak majd rendezvényeket.“

A német kutatók hazai méhészeket szeretnének megkérdezni a jénai egyetemmel együtt létrehozott kérdőív segítségével, melyen a méhészek a koronavírushoz kapcsolódó tapasztalatairól küldhetik majd el visszajelzéseiket. A tanulmányt a jénai egyetem etikai bizottsága is jóváhagyta.

Fotó: Shutterstock

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy azok a méhészek, akik rendszeresen ki vannak téve méhszúrásoknak, megnövekedett IL-10 citokinszinttel rendelkeznek, mely az immunrendszer (a citokinvihar) szabályozásában játszik jelentős szerepet. Talán ez lehet az oka a méhészek viszonylagos védettségének a vírusokkal szemben.

A magyarmezogazdasag.hu cikkének ajánlása szerint

Neked ajánljuk
Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam