2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több baktériumfertőzést hozhat a felmelegedés

A globális felmelegedéssel több olyan fertőzéses megbetegedés várható, melyet a vibrió elnevezésű, pálca alakú baktériumok okoznak – állapította meg egy német kutatócsoport.

A tengerek és a folyótorkolatok vizének melegedése elősegíti a sót jól tűrő baktériumok terjedését a német szövetségi kockázatértékelési kutatóintézet (BfR) értékelése szerint.

„Húsz Celsius-fok fölött gyorsabban szaporodnak a vibriók, különösen a Balti-tengerben nőhet a veszély, amely eddig hűvösebb volt”

– mondta Eckhard Strauch, az intézet vibriókutató részlegének vezetője.

Vibrio vulnificus Fotó: Shutterstock

Hosszabb hőhullámoknál a vízhőmérséklet 20 fok fölé emelkedhet, tehát javulnak a vibriók életfeltételei, ráadásul a Balti-tenger sókoncentrációja alacsony. Éppen a két veszélyes faj, a Vibrio vulnificus és a Vibrio cholerae non-O1 számára javulnak a feltételek. A vibriók az egész Baltikumban, valamint az északi-tengeri folyótorkolatokban is elterjedtek.

A Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) az év eddigi hónapjai alapján végzett értékelése szerint új hőmérsékleti rekordok születhetnek idén, az északi féltekén ismét forró nyár várható.

Vibrio cholerae (digitális illusztráció) Fotó: Shutterstock

A Robert Koch Intézet szerint fiatal, egészséges felnőttek ritkán betegednek meg vibriófertőzéstől, idősebb vagy legyengült immunrendszerű emberekre azonban veszélyt jelent: főként a cukorbetegek, a májbajosok és a daganatosok kockázata jelentős.

Halálos kimenetelű fertőzés egyébként elvétve akadt az elmúlt években, a betegséget antibiotikummal kezelik.

Neked ajánljuk
Sikeres a yogyakartai terepkísérlet Sikeres a yogyakartai terepkísérlet A beteg denevérek félrevonulnak társaiktól Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam