2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Előre megjósolható a koronavírus-járvány esetleges második hulláma a szennyvízből

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 aktuális csatorna műsorában.

Először Budapesten kezdték vizsgálni a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben, majd megyeszékhelyeket és egyre több vidéki várost is bevontak a vizsgálatba. A cél az, hogy az ország teljes területéről legyenek mintáik.

Hetente vesznek mintát a telephelyeken, így látható lesz a tendencia, a vírus-örökítőanyag koncentrációjának változása – mondta el a szakértő.

Az örökítőanyagot a – tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes – fertőzött emberek ürítik.

Simonyai Tamás, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. nagykanizsai szennyvíztisztító telepének munkatársa szennyvízből vesz mintát 2020. április 20-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indult kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből
Fotó: MTI/Varga György

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy 1-2 héttel korábban megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben, mint ahogy megjelennek az első beazonosított fertőzöttek. Ez pedig „nagy nyereség” az egészségügynek, hogy felkészülhessen a betegek fogadására.

Vargha Márta szólt arról is: fertőzni képes vírusrészt a szennyvíz nem tartalmaz, csak örökítőanyagot. A szennyvizet a telepeken még meg is tisztítják, és csak azután kerül vissza a természetes vizekbe, így ott biztosan semmiféle kockázatot nem jelent.

A természetes vízben fürdés tehát nem veszélyes.

A strandok, uszodák vizének fertőtlenítésére használt klórmennyiség is biztosan elpusztítja a koronavírust, ezeken a helyeken ugyanakkor ügyelni kell a megfelelő, másfél méteres távolság megtartására a strandolók között – tette hozzá a szakértő.

Neked ajánljuk
Covid-helyzet: nem csitul a járvány 10 tonnányi higiéniai terméket kaptak a rászorulók Ingyen használhatják a Mol Limót a Tanítsunk Magyarországért mentorai Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam