2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

10 természetes, bevált módszer darázscsípésre, ami azonnal hat!

A darázscsípés kellemetlen, és sokszor nagyon veszélyes. A témában Szélesi Ferenc főkertész ad jótanácsokat, és mutat be 10 bevált módszert, ami azonnal hat, ha megtörtént a baj.

Normál reakció darázscsípés esetén

Normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik a csípés helyén, azt pedig, hogy megcsíp minket egy darázs, biztosan észrevesszük, mert eléggé kellemetlen tud lenni. A darázs váladéka lúgos méreganyagot juttat a bőrünkbe, de a duzzanat normális körülmények között pár nap alatt elmúlik. A felnőtteknél rövidebb idő alatt szűnik meg a piros duzzanat, mint kisgyermekek esetében, mert az ő szervezetük még csak ismerkedik az idegen fehérjék legyőzésének folyamatával.

Az allergia jelei

Különböző tüneteket produkálhat a darázscsípés-allergia, ezek lehetnek enyhék, helyi panaszok, ugyanakkor kialakulhat nagyon súlyos, akár életveszélyes állapot is. Az enyhébb panaszok közé lehet sorolni, ha a csípés helyén több napon keresztül tartósan fennálló vörös, viszkető, viszonylag nagy átmérővel rendelkező duzzanat jelenik meg. Fontos megjegyezni, hogy (szerencsére ritkán) már az első csípés is súlyos rohamot válthat ki.

Fotó: Shutterstock

Ha azt vesszük észre, hogy a csípést követően bőrkiütések jelennek meg a testünkön 20-30 percen belül, vagy ha az ajkunk, a szemünk vizenyősen beduzzad, esetleg fulladás lép fel, azonnal induljunk az orvoshoz!

Ilyen esetben a beteg állapota gyorsan romolhat, pár perc alatt kialakulhat a legsúlyosabb, akár végzetes kimenetelű reakció, az anafilaxia (vérnyomásesés, zavartság, hányás, heves szívverés, eszméletvesztés, akár sokk).

Darázsfullánk nagyító alatt Fotó: Shutterstock

A fejet ért csípés különösen veszélyes, főleg a szájüreg, illetve a garat csípése, ami allergia nélkül is végzetes következményekkel járhat a hirtelen fellépő erős duzzanat miatt.

Éppen ezért kerüljük az édes folyadékok, alkoholos italok dobozból vagy üvegből való fogyasztását, mert észre sem vesszük, de már meg is történhet a baj!

Darázscsípés ellen, természetesen:

  • Jégkocka – A hideg szűkíti az ereket, és megakadályozza a méreg terjedését. A fájdalom enyhülni fog, az irritáció pedig csökken.
  • Sütőpor – A sütőpor lúgosító hatása semlegesíti a darázscsípés savasságát. Keverjünk össze egy teáskanál sütőport néhány csepp vízzel, így egyfajta pasztát kaphatunk. Kenjük fel a csípés területére, és hagyjuk rajta legalább 10 percig. Pár óra elteltével ismételjük meg. Az irritáció és az égő érzés is csökkenni fog.
  • Bazsalikom – A csípés után a bizsergő érzés akár egy hétig is eltarthat. Ennek az enyhítésére alkalmazzunk bazsalikomot az érintett területen.
  • Lándzsás útifű – Minden udvaron, de az utak mentén is gyakran találkozhatunk ezzel a növénnyel, amely antibakteriális és fájdalomcsillapító hatása miatt hasznos darázscsípés enyhítésére.
  • Ecet – Egy kevés vízzel és sütőporral elkeverve az ecet lúgosító hatású, amely szintén jó a csípés savasságának semlegesítésére. Egy átitatott vattakoronggal fedjük be a csípés helyét, hogy azonnal enyhíthesse a fájdalmat.
  • Hagyma – Az egyik legismertebb hazai gyógymód. Dörzsöljük meg a csípést egy szelet frissen vágott hagymával, amelynek gyulladáscsökkentő hatása segít csökkenteni az irritációt. Ha nincs vöröshagymánk, a fokhagyma is használható.
  • Túró – A túrónak hűtő és bőrnyugtató hatása van. Tegyünk belőle egy keveset az érintett területre, és kötözzük rá egy vattakoronggal vagy rongydarabbal.
  • Méz – A méz nyugtatja a bőrt, csökkenti az irritációt és a gyulladást, de a hatás nem azonnali, ezért legyünk egy kicsit türelmesek.
  • Forró hő – A 40-50 °C-os hőmérsékletnél már kicsapódnak a fehérjék, ezért ha egy forró teafiltert ráteszünk a csípésre, az hasznos lehet a méreganyag semlegesítésében. De vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat!
  • Antihisztamin – Igaz, nem természetes megoldás, de nagyon hatásos szer. A darázs mérge olyan anyagokat tartalmaz, amelyek képesek allergiás reakciót kiváltani. A szervezet védelmi mechanizmusa során fájdalmat érzékelünk. Ennek megelőzésére érdemes antihisztamint bevenni.
Neked ajánljuk
Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik A természet csodái gyerekeknek, filcből A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam