Hajnövesztő spenót
A spenót nemcsak finom, de az egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Vitaminokban és antioxidánsokban gazdag (pl. A-, B1-, K-, C-, E-vitamin), továbbá ómega-3 zsírsavakat és ásványi anyagokat (pl. cink, vas, mangán) is tartalmaz.
A spenót minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a legegészségesebb salátanövény. Érési szezonja márciustól májusig tart, ekkor a legfrissebb és a legfinomabb (hűtőben tárolva 4-6 napig marad friss a levele), de manapság egész évben elérhető az üzletekben, fagyasztott formában is.

A spenót segít leküzdeni a gyulladásokat, a benne lévő A-vitamin szerepet játszik a hajhagymák faggyútermelésének szabályozásában, a haj és a bőr hidratálásában, a B- és C-vitamin-tartalma pedig felgyorsítja a haj növekedését azáltal, hogy növeli a fejbőr keratin- és kollagénszintjét.
Az antioxidánsok megakadályozzák a hajhullást, ezen kívül a spenót abban is segít, hogy a fejbőr tiszta és egészséges maradjon.
Ez a cikk és a témában további írások a Kertészet és Szőlészet 2020/27. számában olvashatók.