2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyadékbevitel: mennyit, mit, mikor?

Nagyon fontos kérdést jár körül a MOL Természetjáró blog: hiába tudjuk, hogy elengedhetetlenül fontos a szervezetünk egészsége és a kiegyensúlyozott mindennapok szempontjából a megfelelő napi folyadékbevitel, sokszor mégis megfeledkezünk az ivásról... Vagy esetleg nem azt iszunk, amit kellene.

Az emberi test 50-75%-a víz, víztartalmunk pedig korunk előrehaladtával csökken. Az, hogy mekkora mennyiségű folyadékot kell a szervezetünkbe bevinnünk, hogy elkerüljük a dehidrációt, illetve az ezzel járó tüneteket (kínos szomjúságérzés, szájszárazság, fejfájás, szaporább szívverés, csökkenő vizeletmennyiség, a fizikai és szellemi teljesítőképesség romlása, gyengeség), rengeteg dologtól függ.

Alapvetően folyadékháztartásunk egyensúlyára kell törekednünk. Egyensúly akkor van, ha a vizelettel, verejtékezéssel, bőrön keresztüli párolgással, légzéssel és széklettel leadott, valamint a folyadékként és táplálékkal felvett és az oxidatív folyamatok során termelt folyadék mennyisége megegyezik. A felvett folyadék mennyisége tehát nem más, mint az ivással és az evéssel bevitt folyadék mennyisége.

Ha feltétlenül kellene mondani egy irányadó vízbeviteli értéket, akkor az 3,7 liter lenne férfiak esetében, nőknél pedig 2,7 liter, de ebben benne van a termelt és a táplálékkal felvett víz mennyisége is (a kettő együtt körülbelül 1 liter), ezt ne feledjük! Ahogy azt sem, hogy nyári kánikulában és/vagy aktív sporttevékenységet végezve ennek a mennyiségnek többszörösére is szükségünk lehet, és a verejtékezéssel távozó elektrolitok (Na, Cl, K, Ca, Mg) pótlásáról is gondoskodnunk kell. 

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet A városokban élőket fokozottan sújtja a klímaváltozás Galaktikus geográfia a Csillagok háborúja mintájára (letölthető könyv) Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam