2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet rombolása kedvez a fertőző betegségeket hordozó állatoknak

A természeti környezet várossá és mezőgazdasági területté alakítása számos vadon élő faj kipusztulásához és a biodiverzitás egyensúlyának megbomlásához vezet, ráadásul kedvező feltételeket teremt olyan állatoknak, amelyek nagyobb valószínűséggel hordoznak az emberre is veszélyes fertőző betegségeket.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány újabb bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a természet kizsákmányolása növeli a járványok kockázatát. A kutatók becslései szerint négy újonnan felbukkanó fertőző betegségből három állatoktól ered – írja a BBC hírportálja.

Az eredményeink azt mutatják, hogy azok az állatok maradnak az ember lakta területek közelében, amelyek nagyobb valószínűséggel hordoznak az emberre is veszélyes fertőző betegségeket

– mondta Rory Gibb, a University College London (UCL) munkatársa.

Az olyan rövid élettartamú állatok, mint például a patkányok és a galambok, viszonylag könnyen boldogulnak bármilyen környezetben, míg egy hosszabb életű állatnak, mint például az orrszarvú, optimális környezeti feltételekre van szüksége az élethez. Az ilyen 'túlélő' típusú állatok jellemzően azok, amelyek a legtöbb kórokozót hordozzák.

A szakemberek 184 korábbi tanulmány adatait elemezték: a vizsgált csaknem 7 ezer állatfajból 376 hordoz olyan kórokozókat, amelyek az embernél is előfordulnak.
A kutatók szerint nagyon sok tényező közrejátszik a kórokozók állatról emberre való átterjedésében, ami betegségek felbukkanásához és világjárványhoz vezethet.

A tanulmány szerint az ember alakította környezetben élő állatok több kórokozót hordoznak, mint az érintetlen természetben élő társaik.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam