2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy arányban szennyezettek mikroműanyaggal az emberi szervek egy új kutatás szerint

A szakértők tüdőkből, májakból, vesékből és epékből vett mintákban találtak mikro- és nanoműanyagot. Ezek a szervek a leginkább kitettek a fertőzöttségnek, mivel ezek szűrik vagy gyűjtik össze a részecskéket.

Amerikai szakértők az általuk vizsgált mind a 47 mintában találtak apró műanyagtöredékeket – jelentette be az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society).

Több tucatnyi különböző típusú műanyag-összetevőt találtak, például a műanyag zacskók előállításához használt polietilént és a palackokban alkalmazott polietilén-tereftalátokat (PET). Mind a 47 emberi mintában jelen volt a biszfenol-A (BPA), amely az élelmiszerek csomagolásában kap szerepet.

Fotó: Shutterstock

A zacskók és palackok feldarabolódásából származó mikro- és nanoműanyagok a világ minden sarkában elszennyezték már a környezetet. A kutatások az állatoknál már összekapcsolták a szennyezettséget a terméketlenséggel, gyulladásokkal és rákbetegségekkel, de az emberi egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen a tudósok szerint.

„Nem akarunk ijesztgetni, de aggasztó, hogy ezek a természetes úton nem lebomló anyagok, amelyek mindenütt jelen vannak, bekerülhetnek és felhalmozódhatnak az emberi szövetekben, és nem tudjuk, milyen lehetséges hatásuk van az egészségre. Ha pontosabb képet kapunk arról, mi van a szövetekben, epidemiológiai vizsgálatokat végezhetünk, hogy felmérjük az emberi egészségre gyakorolt hatásukat” – mondta Varun Kelkar, az Arizonai Állami Egyetem hallgatója, a kutatócsoport tagja.

Ez a kutatás volt az első, amely a műanyagrészecskéket olyan donorok szerveiben vizsgálta, akikről ismert a szennyezettségnek való kitettség.

Neked ajánljuk
A 14. századi szerzeteseknél emésztési gondot okozott a sok hús Már a boltban is szelektálhatnak a brit Tesco vásárlói Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam