2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A COVID–19 árnyékában Afrikában továbbra is ádáz harc dúl a malária leküzdéséért

Két év alatt rezisztensek lettek a legújabb rovarölőre a kameruni maláriaszúnyogok. Az Anopheles nembe tartozó maláriaszúnyogok által terjesztett paraziták okozta váltóláz elleni védekezés sokféle fronton zajlik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két évvel ezelőtt zöld utat adott Afrikában az EU-ban már tiltott neonikotinoidok közé tartozó klotianidinnak, illetve az ezt tartalmazó szereknek.

A beporzó rovarok tömeges pusztulásáért felelős rovarirtók közül a klotianidint használták leginkább a fekete kontinensen az elmúlt két évben, ám kiderült, hogy a maláriaszúnyogok egyik faja érzéketlenné vált erre az idegméregre – írja a qubit.hu.

A kameruni Fertőző Betegségek Kutatóközpontjának munkatársai arról számoltak be, hogy az Anopheles gambiae egyedeinek több mint fele túlélte a permetezést, miközben egy másik maláriaszúnyog-fajhoz (Anopheles coluzzii) tartozó vérszívók elpusztultak. A kameruni kutatói szerint

a rezisztenciát az válthatta ki a szúnyogfajnál, hogy Afrikában tömegesen vetnek be más neonikotinoid hatóanyagú rovarölőket, gyakran úgy, hogy nem végeznek előzetes tesztelést arról, hogyan hatnak azok a helyi rovarfaunára.

Fotó: Shutterstock

A hatóanyag egyik legnagyobb előállítójának számító Bayer szakértője a Science-nek elmondta: hasonló rezisztenciát tapasztaltak elefántcsontparti kísérleteikben is, amelynek tanulságai alapján próbálnak változtatni a rovarirtók hatóanyag-összetételein.

A WHO számításai szerint a beltéri szúnyogirtásnak köszönhető, hogy az afrikai maláriagócokban az elmúlt húsz évben több mint felére csökkent a malária okozta halandóság és megbetegedés.

Neked ajánljuk
Sikeres a yogyakartai terepkísérlet Kapcsolat van a légszennyezés és a demencia között? Sokan halnak meg az emberi tevékenység miatti felmelegedéstől Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam