2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder: A járványok egyharmada a földhasználat változásához köthető

A járványok egyharmada a földhasználat változásához köthető – mutatott rá Áder János köztársasági elnök a XVII. Országos Felsőoktatási és Környezettudományi Diákkonferencia ünnepségére küldött videóüzenetében. Az államfő kiemelte: egy világjárvány kialakulása az egészségügyi válságon túl világszerte gazdasági, munkaerőpiaci, költségvetési és társadalmi válságot is előidéz.

A konferencia a koronavírus-járvány miatt elmaradt idén áprilisban, azonban a szeptemberi új időpont sem tette lehetővé, hogy az életbe lépett korlátozások miatt Áder János személyesen tartson előadást a hallgatóknak Gödöllőn.

A köztársasági elnök rámutatott:

földtörténeti szempontból rövid, 60-70 év alatt, mára az emberi tevékenység lett az a tényező, ami a természeti környezetre a legnagyobb hatást gyakorolja – népességrobbanás, soha nem látott mértékű urbanizáció, a természeti tőke felélése.

Hangsúlyozta: egyetlen évszázad alatt a Föld lakóinak a száma három és félszeresére nőtt. Ma minden második ember városlakó, 2050-re pedig négyből három lesz az. Ráadásul a vízfogyasztás kétszer, az energiafogyasztás háromszor gyorsabban nő, mint a népesség.

Az államfő a Covid-járvány tanulságait elemezve kiemelte: korábban évente átlagosan három új járvány indult el a Földön, 2018-ban fordult elő először, hogy a WHO egyszerre hat vírus kapcsán adta ki a lehetséges járványügyi vészjelzést. Azóta a lista két további vírussal bővült, az egyik a Covid–19.

Ma már egyre nyilvánvalóbb, hogy a természetben meglévő, a járvány kialakulását fékező mechanizmusok a biodiverzitás hanyatlásával gyengülnek.

A járványok egyharmada a földhasználat változásához köthető – mondta. Egy világjárvány kialakulása a gyorsan bekövetkező egészségügyi válságon túl gazdasági, munkaerőpiaci, költségvetési és társadalmi válságot is előidéz fejlett és fejlődő országokban egyaránt.

A kétévente megrendezendő OFKD a természet- és környezettudományok, a környezet- és természetvédelem, valamint a környezet fenntarthatósága és a klímaügyek iránt érdeklődő középiskolás és egyetemi hallgatókat kívánja megszólítani.

Áder János videóüzenetében kiemelte: a diákkonferenciára beérkezett dolgozatok színvonalát jól mutatja, hogy 134-ből 72-t jelöltek díjazásra. Az eseményen adták át a rektori és dékáni különdíjakat, valamint elhangzottak az ezekhez kapcsolódó előadások. Az elismeréseket tizennégy szekcióba csoportosítva osztották ki, a bírálóbizottság további különdíjakat is megszavazott.

Neked ajánljuk
Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam