A dió gyógyhatása és különleges felhasználása
A diónak a magján kívül számos más gyógyhatású része is van. A népi gyógyászat sok mindenre használta, ám napjainkban inkább külsőleg érdemes kipróbálni. A konyhában sok rendhagyó étel is készülhet belőle: diótej, diófasírt, diósült. Darálva, főzve, almalekvárral házasítva még diólekvár is készíthető.
A szárított, majd leforrázott diólevél teáját gyomor- és bélhurut, magas vérnyomás, valamint bélférgesség esetén is ajánlották a régi gyógyszerkönyvek, de vértisztító és étvágygerjesztő hatással is bír – írja Nagy Z. Róbert a magyarmezogazdasag.hu-n megjelent írásában.
Forrázata alkalmas bőrkiütések gyógyulásának gyorsítására fürdőként, de az erős teaforrázat torokgyulladáskor is kitűnő gargarizáló szer.
Belsőleg nagy mennyiségben fogyasztva mérgezést is okozhat a juglontartalma, ezért inkább külsőleg alkalmazva érdemes használni – így biztonságos. Külsőleg
- ekcémára,
- korpás fejbőrre és hajhullásra,
- visszérsebekre,
- szemhéjduzzanatra,
- mandulagyulladásra,
- fekélyes sebekre használják,
- kéz- és lábizzadásra,
- rovarcsípésre,
- bőrgyulladásra,
- égési sebekre (hidegen!),
- kiütésekre is alkalmas,
- a diólevélfürdő simává és rugalmasság teszi a bőrt, csökkenti a viszketést,
- pattanásokra,
- pikkelysömörre,
- köszvényre,
- szemgyulladásra,
- fagydaganat ellen is jó.

Gyógyászati célú felhasználása mellett a konyhában is több érdekesség készülhet belőle
Diófasírt
10 dkg burgonyát főzzünk puhára bő vízben, majd vágjunk vékony szeletekre három zsemlét. Szórjunk rá egy evőkanálnyi levesekhez való fűszerkeveréket, majd öntsünk rá 2 dl tejet, és villával törjük össze. Legalább fél óráig hagyjuk ázni, bedagadni, majd a sűrű masszához adjunk egy előzőleg felvert nagy tojást, 15 dkg darált diót, a villával áttört főtt burgonyát, egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, 3 evőkanál étolajat, egy gerezd áttört fokhagymát és negyed mokkáskanál őrölt borsot. Dolgozzuk össze a masszát, és vizes kézzel szaggassunk belőle diónyi méretű adagokat, amelyeket ezután forgassunk zsemlemorzsába. Végül lapítsuk kissé, és forró olajban süssük pirosra. Közepes lángon pirítsuk, hogy jól átsüljön.
Diósült
Hozzávalók: kockára vágott hagyma, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj, finomra vágott zellerszár, vágott dió, napraforgómag, só, szójatej, bazsalikom, zsálya vagy kakukkfű, teljes őrlésű zsemlemorzsa.
Pirítsuk üvegesre a hagymát a vízzel elkevert olajban. Ezután tegyük bele egy tálba és adjuk hozzá a többi összetevőt, kivéve a zsemlemorzsát. Jól keverjük össze, majd tegyük bele a zsemlemorzsát. Öntsük bele egy vékonyan kiolajozott tepsibe, és 60 percig, 175 °C-on süssük meg. A megégés megakadályozása érdekében a sütés vége felé takarjuk be alufóliával. Nagyon ízletes „country”-szósszal tálalva.
Diótej
Egy csésze diót vízzel összeturmixolunk, majd felfőzzük és átszűrjük. Mézzel ízesítjük, és egy kevés sót adunk hozzá.
Pörkölt dió
Hozzávalók: 20 dkg dióbél, 1 evőkanál só, 2 fokhagymagerezd. A dióbélre annyi hideg vizet öntünk, hogy jól ellepje. Beletesszük a sót, a fokhagymát, és felforraljuk, 3 percig főzzük. A levet leöntjük róla, ezután sütőben megpirítjuk. Pirítás közben 4-5 percenként megkeverjük, ügyelve, hogy meg ne égjen. Sósnak, ropogósnak kell lennie.