2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A dió gyógyhatása és különleges felhasználása

A diónak a magján kívül számos más gyógyhatású része is van. A népi gyógyászat sok mindenre használta, ám napjainkban inkább külsőleg érdemes kipróbálni. A konyhában sok rendhagyó étel is készülhet belőle: diótej, diófasírt, diósült. Darálva, főzve, almalekvárral házasítva még diólekvár is készíthető. 

A szárított, majd leforrázott diólevél teáját gyomor- és bélhurut, magas vérnyomás, valamint bélférgesség esetén is ajánlották a régi gyógyszerkönyvek, de vértisztító és étvágygerjesztő hatással is bír – írja Nagy Z. Róbert a magyarmezogazdasag.hu-n megjelent írásában.

Forrázata alkalmas bőrkiütések gyógyulásának gyorsítására fürdőként, de az erős teaforrázat torokgyulladáskor is kitűnő gargarizáló szer.

Belsőleg nagy mennyiségben fogyasztva mérgezést is okozhat a juglontartalma, ezért inkább külsőleg alkalmazva érdemes használni – így biztonságos. Külsőleg

  • ekcémára,
  • korpás fejbőrre és hajhullásra,
  • visszérsebekre,
  • szemhéjduzzanatra,
  • mandulagyulladásra,
  • fekélyes sebekre használják,
  • kéz- és lábizzadásra,
  • rovarcsípésre,
  • bőrgyulladásra,
  • égési sebekre (hidegen!),
  • kiütésekre is alkalmas,
  • a diólevélfürdő simává és rugalmasság teszi a bőrt, csökkenti a viszketést,
  • pattanásokra,
  • pikkelysömörre,
  • köszvényre,
  • szemgyulladásra,
  • fagydaganat ellen is jó.
Fotó: Shutterstock

Gyógyászati célú felhasználása mellett a konyhában is több érdekesség készülhet belőle

Diófasírt

10 dkg burgonyát főzzünk puhára bő vízben, majd vágjunk vékony szeletekre három zsemlét. Szórjunk rá egy evőkanálnyi levesekhez való fűszerkeveréket, majd öntsünk rá 2 dl tejet, és villával törjük össze. Legalább fél óráig hagyjuk ázni, bedagadni, majd a sűrű masszához adjunk egy előzőleg felvert nagy tojást, 15 dkg darált diót, a villával áttört főtt burgonyát, egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, 3 evőkanál étolajat, egy gerezd áttört fokhagymát és negyed mokkáskanál őrölt borsot. Dolgozzuk össze a masszát, és vizes kézzel szaggassunk belőle diónyi méretű adagokat, amelyeket ezután forgassunk zsemlemorzsába. Végül lapítsuk kissé, és forró olajban süssük pirosra. Közepes lángon pirítsuk, hogy jól átsüljön.

Diósült

Hozzávalók: kockára vágott hagyma, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj, finomra vágott zellerszár, vágott dió, napraforgómag, só, szójatej, bazsalikom, zsálya vagy kakukkfű, teljes őrlésű zsemlemorzsa.

Pirítsuk üvegesre a hagymát a vízzel elkevert olajban. Ezután tegyük bele egy tálba és adjuk hozzá a többi összetevőt, kivéve a zsemlemorzsát. Jól keverjük össze, majd tegyük bele a zsemlemorzsát. Öntsük bele egy vékonyan kiolajozott tepsibe, és 60 percig, 175 °C-on süssük meg. A megégés megakadályozása érdekében a sütés vége felé takarjuk be alufóliával. Nagyon ízletes „country”-szósszal tálalva.

Diótej

Egy csésze diót vízzel összeturmixolunk, majd felfőzzük és átszűrjük. Mézzel ízesítjük, és egy kevés sót adunk hozzá.

Pörkölt dió

Hozzávalók: 20 dkg dióbél, 1 evőkanál só, 2 fokhagymagerezd. A dióbélre annyi hideg vizet öntünk, hogy jól ellepje. Beletesszük a sót, a fokhagymát, és felforraljuk, 3 percig főzzük. A levet leöntjük róla, ezután sütőben megpirítjuk. Pirítás közben 4-5 percenként megkeverjük, ügyelve, hogy meg ne égjen. Sósnak, ropogósnak kell lennie.

Neked ajánljuk
Őszi tisztítókúra gyógyteákkal Számos jótékony hatással rendelkezik: ezért fogyaszd rendszeresen a gyümölcsök királynőjét Ausztráliában magasodik a világ legzöldebb lakótornya Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam