2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutatási eredmény: a szájvíz is jó lehet a koronavírus ellen

Egyes szájon át szedhető antiszeptikumok és szájvizek képesek lehetnek hatástalanítani az új típusú koronavírust az amerikai Penn State Orvostudományi Főiskola kutatása szerint. Babasamponoldatok, valamint több szájvíz és toroköblítő hatékony volt a fertőzőképes vírus hatástalanítására.

A laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek eredményei azt jelzik, hogy egyes fertőzésellenes, a kórokozókat megölő és szaporodásukat gátló termékek hasznosak lehetnek a vírusterheltség csökkentésében a szájban a megfertőződés után, és segíthetnek csökkenteni a Covid–19-betegséget okozó SARS-CoV-2-fertőzés terjedését – olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

A Craig Meyers mikrobiológus, immunológus és szülész-nőgyógyász professzor vezette kutatócsoport számos száj-, orr- és garatöblítőt tesztelt laboratóriumban, hogy kiderítse, képesek-e hatástalanítani az új koronavírust.

Fotó: Shutterstock

A teszteltek között voltak babasamponok egyszázalékos oldatai, egy orröblítő, peroxidalapú torokfájás elleni öblítők és szájvizek. A kutatók azt találták, hogy

több ilyen orr- és szájöblítő képes az emberi koronavírus semlegesítésére, ami azt feltételezi, hogy ezen termékek képesek lehetnek csökkenteni a Covid–19-betegek által átadható vírusmennyiséget.

„Miközben várunk a vakcina kifejlesztésére, szükség van a fertőzés átadásának csökkentését célzó módszerekre. Az általunk vizsgált termékek már elérhetők és gyakran az emberek napi rutinjának részévé váltak” – idézte az intézmény közleménye a professzort.

A Journal of Medical Virology című folyóiratban bemutatott kutatási eredményekből kiderült, hogy

az egyszázalékos babasamponoldatok, amelyeket az orvosok gyakran használnak az üregek öblítésére, 99,9 százaléknál nagyobb arányban hatástalanították a koronavírust két perccel az után, hogy azzal érintkeztek.

Több szájvíz és toroköblítő szintén hatékony volt a fertőzőképes vírus hatástalanítására. 

Meyers professzor szerint az eredményeik ígéretesek, és a következő lépésük az lesz, hogy klinikai teszteket végezzenek, hogy felbecsüljék ezen szerek hatékonyságát a Covid–19-betegek fertőzőképességének csökkentésében. Ha ezek az oldatok csupán 50 százalékkal csökkenthetik a fertőzés átadását, már az is nagy eredmény – tette hozzá.

Neked ajánljuk
8 immunerősítő módszer (videó) Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Pécsen is tanszereket gyűjtenek Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam