2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy tini felfedezése segíthet a koronavírus elleni harcban (videóval)

A vírus tüskefehérjéihez kötődni képes molekula felfedezése a fertőzés gyógyításában játszhat kulcsszerepet: a 14 éves Anika Chebrolu 25 ezer dolláros pénzdíjat is nyert felfedezéséért.

Az indiai-amerikai lány felfedezése a koronavírus potenciális terápiáját adhatja: a 3M Young Scientist Challenge-re is benevezett kutatáson díjazott felfedezésben

Chebrolu in silico módszer használatával talált rá egy vezető molekulára, amely szelektíven képes kötődni a SARS-CoV-2-vírus tüskefehérjéihez

írja az infostart.hu. 

Fotó: youtube.com

A tinédzser még nyolcadik osztályosként nevezett a versenyre, és eredetileg az influenzavírus fehérjéihez kötődő molekula keresésére kezdett el kutatni. A Covid–19-világjárvány mérete és annak a világra gyakorolt drasztikus hatása miatt a mentorával együtt úgy döntött, inkább a SARS-CoV-2 irányába folytatja a kutatását.

A fiatal lány azután kezdett a projekten dolgozni, hogy az 1918-as spanyolnáthajárványról olvasott, és megtudta, hogy az influenza azóta is milyen számban szed halálos áldozatokat védőoltások és gyógyszerek ellenére.

Chebrolu következő célja az, hogy a pandémia morbiditásával és mortalitásával foglalkozó kutatókkal és tudósokkal dolgozhasson együtt azon, hogy felfedezése valós gyógymódhoz vezethessen.

Az amerikai National Institues of Health ajánlásában az enyhe tünetekkel otthon gyógyulók számára nem javasol semmilyen koronavírus-specifikus gyógyszert. A középsúlyos, kórházban kezelt, 94 százalékos véroxigénszintnél nem rosszabb adatot produkáló betegek esetén, ha a bakteriális tüdőgyulladás vagy szepszis esete fennforoghat, antibakteriális kezelést javasolnak. Egyes esetekben a vitás megítélésű remdesivir használatát ajánlják.

A súlyos, rohamosan romló állapotú betegeknek – akiknek véroxigénszintje 94 százaléknál rosszabb, légzésszámuk percenként harminc fölött van, tüdőkapacitásuk felét használják csak – az oxigén mellett remdesivirt vagy remdesivir és dexamethasone használatát javasolják. A már gépi lélegeztetésre is szoruló, kritikus állapotú betegek esetében a dexamethasone használata javallott, a közelmúltban intubáltaknál remdesivirrel kiegészítve.

Otthoni gyógyulás

Az otthon gyógyulók számára gyógyszerre leginkább a láz csillapításának érdekében van szükség. A pihenést és a bőséges folyadékfogyasztást, valamint a tápláló és egészséges ételek fogyasztását ajánlják. Lehetőség szerint érdemes családtagoktól elkülönülni, akár másik fürdőszobát használni. Egyéb tanácsokért a háziorvos telefonos megkeresése a javallott.

Neked ajánljuk
Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Pécsen is tanszereket gyűjtenek Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Nyugtató erdei hangok (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam