2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet védelme nélkül a Covid–19-járványnál is több áldozattal járhatnak a jövőbeni pandémiák

Gyakrabban fognak felbukkanni, gyorsabban terjedni, és a koronavírus-világjárványnál is több halálos áldozatot fognak szedni a jövőbeni pandémiák, ha határozott intézkedésekkel nem vetnek gátat a természetes környezet megsemmisítésének, amely segíti a vírusok átugrását a vadvilágról az emberre - figyelmeztetnek ENSZ-szakértők egy csütörtökön közzétett tanulmányukban.

A világszervezet Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testülete (IPBES) által a biodiverzitásról és a világjárványokról készített jelentés szerint a trópusi erdők és más gazdag ökoszisztémák védelme érdekében tett lépések segítik lelassítani a klímaváltozást, megvédeni az állat-, madár- és növényfajokat, és megelőzhetik a világjárványokat.

A Peter Daszak zoológus vezette 22 fős szakértői csoport becslése szerint akár 850 ezer olyan vírus is létezhet a természetben, amely képes lehet megfertőzni az embert is, és a világjárványok „egzisztenciális veszélyt” jelentenek az emberiségre.

Mint rámutatnak, a Covid–19 a hatodik világjárvány az 1918-as spanyolnátha óta, és valamennyit az emberi tevékenység idézte elő. Ezen tevékenységek között van az erdőirtás, a mezőgazdasági terjeszkedés, a vadállatkereskedelem és -fogyasztás, amelyek révén egyre szorosabb kapcsolatba kerül az ember a vadállatokkal és az általuk hordozott betegségekkel.

A megjelenő betegségek – köztük az ebola, a zikavírus és a HIV/AIDS – zoonikusak, azaz állati eredetűek, ami azt jelenti, hogy már az előtt terjedtek az állatvilágban, hogy átugrottak volna az emberre. Minden évben átlagosan öt új betegség bukkan fel az emberekben, amelyekből bármelyik világjárványt okozhat.

Fotó: Shutterstock

A természet állapotáról tavaly közzétett jelentésükben az IPBES kutatói megállapították, hogy a Föld háromnegyedén a talaj súlyosan károsodott az emberi tevékenység miatt.

A bolygó szárazföldjeinek egyharmada és édesvizeinek háromnegyede mezőgazdasági művelés alatt áll, és az emberiség erőforrás-felhasználása 80 százalékkal ugrott meg három évtized alatt.

A szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy becsléseik szerint a koronavírus-járvány csak júliusig mintegy 8–16 trillió dollárjába kerülhetett a világgazdaságnak, és egyedül az Egyesült Államokban ez 16 trillió dollárra emelkedhet a következő év végére.
Egy világjárvány megelőzése századannyiba kerül, mint a vele való megbirkózás.

Neked ajánljuk
Félmillió forintot adományozott a Covid-árváknak Varga Judit Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Mérföldkő az akadálymentes közlekedésben: virtuális jeltolmácson dolgozik a Wiener Linien Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára Téli ruhát gyűjtenek Szegeden
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam