2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar felfedezés: a bodorrózsa lehet a fegyver a koronavírus ellen

A CMC Déli Klinika kutatócsoportja dr. Jankovics István virológus és klinikai mikrobiológus vezetésével kimutatta, hogy a vírusszaporodás vizsgálatához elterjedten használt szövettenyészeten a Cistus creticus semlegesíti/elpusztítja az új koronavírust, illetve jelentősen gátolja a szaporodását.

A CMC Déli Klinika a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézettel közös orvostechnológiai kutatás-fejlesztéseinek köszönhetően sikerült létrehozni azt a komplex Covid–19-biobankrendszert, amely megteremtette az alapjait a teljes hazai koronavírustörzsre hitelesített, biológiai alapú mesterséges intelligenciával támogatott immunológiai diagnosztikai rendszer, valamint a hazai, koronavírus elleni vakcina fejlesztésének is.

A kutatócsoport tagjai most arról számoltak be, hogy

a mediterrán bodorrózsa (Cistus creticus) kivonata gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is.

Fotó: Shutterstock

„Ez a speciális – a zöld majom (Chlorocebus) veséjéből származó sejtkultúra nagyon érzékeny, és a SARS-CoV-2 remekül szaporodik benne. Az elért eredmények alapján ezért feltételezhető, hogy a bodorrózsa-kivonat képes lesz meggátolni a vírusszaporodást, és így megelőzi a fertőzést az emlősök légzőrendszeri nyálkahártyáján is” – mondta dr. Jankovics István.

Az eredmények igazolták továbbá, hogy a bodorrózsa nemcsak hogy gátolja a vírusok növekedését, hanem egyben irányítja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is, így csökkenti a betegség megnyilvánulási súlyosságát.

„A SARS, a MERS és a madárinfluenza esetében a bodorrózsa-kivonat irányítja az úgynevezett citokinvihart, tehát egy súlyos immunreakciót, amely során a megtámadott emberi szervezet immunsejteket és proteineket termel, melyek más szerveket károsíthatnak. Egyes szakemberek szerint éppen ez az immunreakció lehet a fiatal Covid–19-betegek halálának az okozója”

– tette hozzá a kutatás vezetője.

Fotó: Shutterstock

Dr. Balázs Anna, a CMC Déli Klinika vezérigazgatója az eddigi kutatási eredmények alapján ismertette, hogy Cistus creticusban található speciális hatóanyag koncentrált formában tartalmaz polifenolokat, amelyek az új koronavírus semlegesítése, gátlása mellett:

  • gátolják a vírusok felszínén lévő fehérjét (az úgynevezett neuraminidáz enzimet), és így a vírusok nem tudnak bejutni a sejtekbe és szaporodni;
  • így megakadályozzák az influenza (és egyéb vírusfertőzések) kialakulását;
  • szignifikánsan csökkentik a felső légúti fertőzések tüneteit;
  • a magas koncentrációjú polifenol-tartalomnak köszönhetően jelentős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásuk is van, és így támogatják a szervezet védekezőképességét, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét;
  • valamint nemcsak jelentős vírus-, hanem baktériumellenes hatással is rendelkeznek.

„Mivel a Cistus creticus nemcsak a légúti vírusok, baktériumok bejutását és növekedését gátolja, hanem pozitív irányban befolyásolja az immunológiai reakciókat, és természetes gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így több fontos támadáspont gátlásával segíti az új koronavírus, az influenza és más légúti fertőzések kialakulásának a megelőzését, illetve a tünetek súlyosságának a csökkentését” – hangsúlyozta az orvos igazgató.

Forrás: dr. Jankovics István és kutatócsoportja

Neked ajánljuk
Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: webbeteg.hu
Vissza
Hírfolyam