2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Űregereken tesztelték, hogyan lassítható az öregedés

Tudósok űrutazó egereken teszteltek egy fehérjét, mely szembeszáll az öregedéssel. A japán űrügynökség úgy gondolja, hogy a kutatásukkal segíthetnek a legénységnek jövőbeni űrbéli küldetéseik során.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) kutatói egereken teszteltek egy fehérjét, mely segíthet az öregedés elleni harcban, és a gyógyszerfejlesztésben is pozitív előrelépéseket nyújthat. Olyan, idős korral járó betegségek kezelésében lehet hatásos, mint az Alzheimer-kór és a cukorbetegség – számolt be róla a magyarmezogazdasag.hu.

A Japan Aerospace Exporation Agency, azaz a JAXA (világűrrel kapcsolatos tevékenységet végző japán szervezet) és a Tohoku egyetem közös kutatása bemutatta, hogy az egerek biológiai változásokon mentek keresztül – amelyek a felgyorsult öregedéshez hasonlók –, mialatt az űrben voltak.

A JAXA szerint az Nrf2 fehérje (transzkripciós faktor, mely irányítja az alapvető stresszkiváltást a génekben) lelassítja a változások egy részét. Ez a felfedezés a jövőben az asztronauták számára is hatékony lehet a küldetéseik során azáltal, hogy az űrutazás lehetséges egészségügyi kockázatát enyhítheti.

A vizsgálat során 12 egeret figyeltek meg, amelyeket 2018 áprilisában lőttek ki a SpaceX Falcon nevű rakétával a Nemzetközi Űrállomásra, ahol 31 napot töltöttek. A kutatás során több tényezőt vettek figyelembe. A sugárzást is vizsgálták, majd

kimutatták, hogy a fizikai romlás, amit az űrutazás okoz, hasonló az öregedés folyamatához, például hogy a csontok elvesztik a tömörségüket.

Fotó: Shutterstock

A kutatás során genetikailag módosították a vizsgált egércsoport felét azáltal, hogy kivonták az Nrf2 fehérjét a szervezetükből, a többi egeret változatlanul hagyták.
A vizsgálat bemutatta, hogy az Nrf2 fehérje nélküli csoport gyorsabb változásokon ment keresztül, beleértve az öregedés folyamatát, ez idő alatt a másik hat egyed kevesebb változáson esett át.

Az egerek a kilövés előtt súlyt szedtek fel, de azoknak, amelyeknek nem volt Nrf2 a szervezetükben, megállt a súlynövekedésük, annak ellenére, hogy mindkét csoport ugyanazt a mennyiségű vizet és ételt fogyasztotta.

Az Nrf2 jelentős szerepet játszik az űrutazással járó stressz tompításában. A kutatók úgy gondolják, hogy ez meghatározó hatóanyag lehet az öregedés lassításában a Földön is.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam