2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először fedeztek fel mikroműanyagot emberi méhlepényben

A római Fatebenefratelli kórház és Marche tartomány műszaki egyetemének (Universita Politecnica delle Marche) kutatói fedezték fel, hogy az általuk megvizsgált placenta nemcsak emberi sejtekből állt, hanem szervetlen anyagokból is.

A kutatók hat, 18-40 éves egészséges várandós nő méhlepényét vizsgálták meg azok beleegyezésével. A nők méhlepényében 12 mikroműanyag-töredéket találtak, köztük polipropilént, amelyet egyebek közt műanyag húzózárak gyártására használnak.

„A műanyag jelenléte az emberi szervezetben megzavarja az immunrendszert, amely sajátként ismer el nem szerves anyagot is. A kismamákat megdöbbentette a vizsgálat eredménye”

– írta Antonio Ragusa, a tanulmány szerzője, a római kórház nőgyógyászati osztályának vezetője.

Fotó: Shutterstock

Egyelőre nem tudni, mekkora veszélyt jelent a gyermekek egészségére az, hogy már születésükkor találkoznak mikroműanyaggal. Szakértők szerint a parányi műanyagdarabkák a tüdőn vagy az emésztőrendszeren keresztül kerülnek az emberi szervezetbe.

Neked ajánljuk
Atomrobbantások „mellékterméke”: meghatározható a cetcápák kora Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz! Ezért sem érdemes bedőlni a fast fashion olcsó csábításának Beépített enzimek segíthetnek megoldani a műanyaggal kapcsolatos kihívásokat Elefántok tízezreit veszélyeztetik az Afrikába tervezett kőolajfeltárások
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam