2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csokival a SARS-CoV-2 ellen?

A North Carolina State University növénybiológusai által végzett új vizsgálat szerint az ételekben vagy italokban, például a zöld teában, kereklevelű szőlőben és étcsokoládéban lévő kémiai vegyületek képesek hozzákötődni és gátolni a SARS-CoV-2 vírus egyik enzimjét, egy proteázt, amely a sejtek és vírusok egészségéhez és életképességéhez fontos.

Ezek gátlásakor a sejtek nem tudják ellátni több fontos funkciójukat, például a szaporodást. A vizsgálatban a kutatók egyaránt végeztek számítógépes szimulációkat és laboratóriumi kísérleteket, amelyekben kimutatták, hogy

a SARS-CoV-2 vírus úgynevezett „fő proteáza” (Mpro) reagált arra, amikor hatékony gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságukról már ismert, több növényből származó kémiai vegyülettel kezelték

számolt be róla a magyarmezogazdasag.hu.

Fotó: Shutterstock

Számítógépes szimulációk is bizonyították, hogy a zöld teából, kétféle kereklevelű szőlőből, kakaóporból és étcsokoládéból származó vizsgált kémiai vegyületek képesek voltak hozzákötődni az Mpro két különböző részéhez.

Hasonló eredményeket hoztak az in vitro laboratóriumi kísérletek: a zöld teában és a kereklevelű szőlőkben lévő kémiai vegyületek rendkívül sikeresen gátolták az Mpro működését; a kakaóporban és az étcsokoládéban lévő vegyületek nagyjából felére csökkentették annak aktivitását.

Ez a cikk és a témában további írások a Magyar Mezőgazdaság 2020/51-52. számában olvashatók.

Neked ajánljuk
A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Speciális ajándékcsomagok a rászorulóknak Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam