2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetkímélő sportágak

Öt olyan kedvelt mozgásformát mutatunk be, amelyek a remek edzési lehetőség mellett még környezetbarát megoldásokat is jelentenek a bolygónk számára.

1. Futás

Ha van egy olyan sport, amely garantáltan szinte semmilyen káros hatással nincsen a környezetünkre, az a szabadban való futás. Az egyetlen „szemét”, amit a sporthoz kapcsolva termelünk, az a futócipőnk, de sok sportcipőgyártó rátalált már a megoldásra, és egyre több olyan zöldfutócipőt gyártanak, amely 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készült.

A futást tényleg bárki és bármikor elkezdheti. A másik választási lehetőség a séta, amely testünknek, lelkünknek is remek időtöltés két lábon – olvasható a delzalapress.hu cikkében.

2. Hegymászás

Ha a szabadban mászunk, nem csak a biztonságunk érdekében fontos, hogy a kijelölt útvonalon maradjunk. Ha ezeket követjük, akkor a természetet és az élővilágot is jóval kisebb mértékben zavarjuk csak meg sportolásunkkal. A hegymászás esetében is sokat számít, hogy milyen ruházatot, cipőt választunk. Jó pár olyan sportszermárka van, amely kiemelten környezetbarát technológiákkal és anyagok felhasználásával készít sportkellékeket.

3. Biciklizés

A biciklizés már valamennyivel több szemetet termel, hiszen a kerékpárok előállítása nem kis anyag- és energiaigényt feltételez. Ennek ellenére egy jó bicikli  hosszú évekig megfelelő lehet a számunkra. Ha pedig ezt egy megbízható, szintén jó minőségű sisakkal is ki tudjuk egészíteni, akkor már tényleg semmi nem állíthat meg minket. Bőven válogathatunk itthoni biciklis túrák között: körbebiciklizhetjük a Balatont, a Velencei-tavat, a Tisza-tavat, de jó pár hegyi túra vagy akár hortobágyi kalandozás is beleférhet még.

4. Úszás

Bár a klóros víz és a nagy uszodák építése megint csak nem a legkörnyezetbarátabb megoldás, szerencsére a jó idő beálltával több természetes víz is elérhető a sportolni vágyóknak. Úszónadrágokból, fürdőruhákból szintén kaphatók már újrahasznosított anyagokból készült darabok. Télen természetesen válasszuk a fűtött medencéket és fedett uszodákat, nyaranta azonban remek lehetőséget adnak természetes állóvizeink – és még egy kis változatosságot is hozhatnak az úszóélményünkbe.

5. Kajak-kenu

A kajak-kenu sport Magyarországon mindig is kiemelkedő népszerűségnek örvendett. Az olimpiai teljesítmények mellett az amatőr és hobbisportolók kedvelt időtöltése is, melyet jelentősen elősegít az evezős sportok viszonylag könnyű elérhetősége is. Az ország több helyén találhatunk direkt kajak-kenu sportok népszerűsítésére kialakult helyeket, ahol könnyen tudunk bérbe venni a sporthoz szükséges eszközöket. A kajak-kenu remek lehetőség arra is, hogy közelebbről megismerkedjünk a vizek és vízpartok élővilágával.

Fotók: Shutterstock

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: delzalapress.hu
Vissza
Hírfolyam