2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Járóképessé tettek gerincvelő-sérülés miatt lebénult egereket (videóval)

A sport- vagy közlekedési balesetben bekövetkező gerincvelő-sérülés az embereknél végleges bénulást okozhat, mivel nem minden, az izmok és az agy közötti információt hordozó idegrost képes visszanőni. Német tudósok lebénult egereket egy agyba juttatott dizájnerprotein segítségével tettek járóképessé.

A németországi Bochumban lévő Ruhr Egyetem tudósainak sikerült regenerálódásra stimulálni lebénult egerek idegsejtjeit dizájnerprotein segítségével, összekapcsolták az eddig emlősökben helyrehozhatatlannak hitt idegi kapcsolatot.

„Kutatásunk különlegessége, hogy a szerkesztett protein nemcsak a proteint termelő idegsejteket stimulálja, hanem az agyon keresztül tovább is adódik. Ily módon egy viszonylag kis beavatkozással nagyon nagy számú ideget ösztönzünk regenerálódásra, és tulajdonképpen ez az oka, hogy az egerek újra képesek járni” – mondta Dietmar Fischer, a kutatás vezetője.

A bénult rágcsálók 2-3 héten belül járni kezdtek a kezelést követően.

Két-három héttel a kezelés után a korábban megbénult egerek járni kezdtek Fotó: news.rub.de

Az eljárás során genetikai információt hordozó anyagot, úgynevezett hyper-interleukin-6-ot fecskendeztek az agyba a protein termelésének előmozdítására.

A kutatók most azt vizsgálják, továbbfejleszthető-e a kezelés. „Azt is látnunk kell, módszerünk nagyobb emlősöknél, például sertéseknél, kutyáknál vagy emberszabásúaknál is működik-e. Ha ott működik, még biztosra kell mennünk, hogy a terápia emberek számára is biztonságos. És az még biztosan sok-sok évig tart” – mondta Fischer.

Neked ajánljuk
Csalifákkal próbálkoznak az almát károsító rovarok ellen Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Veszélyben lehet az állatkísérletek tilalma – Európa-szerte gyűjtik az aláírásokat Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam