2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kvöldsól, az izlandi bor – az ifjúság forrása

Bár szőlő még nem nő Izlandon, azonban egy szakember készített egy olyan főzetet, amely elsőre úgy néz ki, mint egy szőlőből készült bor, sőt az íze is hasonlít rá. Antioxidánsokban gazdag, s ennek köszönhetően úgy is hívják, hogy „az ifjúság forrása”.

A Kvöldsól, az izlandi organikus bor bogyókból készül. Antioxidánsokban gazdag, melynek köszönhetően az ifjúság forrásának is nevezik. Az emelkedő hőmérséklet következtében valószínűsíthető, hogy hamarosan a házasításba szőlő is kerül – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Ha valaki a fiatalság forrását keresi, akkor megtalálja az izlandi Húsavíkot, egy skandináv várost az északi sarkkör közelében, a Skjalfandi-öbölben.

Ómar Gunnarsson 49 éves húsavíki őslakos az egyetlen borász Izlandon, és a világon egyedüliként olyan bort készít, amely teljes egészében organikus varjúbogyóból, vad áfonyából és rebarbarából készül.

A címkéjén olvasható: Kvöldsól, ami izlandi nyelven éjféli napot jelent. Nemcsak ízletes, akár a szőlőből készült bor, hanem – egyesek szerint – sokkal finomabb és egészségesebb is.

Varjúbogyó Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Gunnarsson 1991 óta kísérletezett saját bor elkészítésével. Hét évvel később véglegesítette titkos receptjét, és 2001-ben már 6000 palackot dobott piacra.

„A bogyók Húsavík környékéről és Izland nyugati fjordjaiból származnak. A rebarbarát kis magántulajdonban lévő kertekben termesztik Izland minden tájáról. A boromban mindennek frissnek és organikusnak kell lennie, ez nagyon fontos” – mondja.

A Kvöldsól palackban Fotó: researchgate.net

A Helsinki Egyetem Farmakognóziai Osztályának egyik tanulmánya kimutatta, hogy a varjúbogyónak, az alacsonyan növekvő, Izlandon őshonos örökzöldnek magas a flavonoidaktivitása a növényben található flavonolok, kalkonok és dihidrokalkonok miatt. A flavonoidok erős antioxidánsok, amelyek elnyelik az UV-sugárzás által létrehozott oxigénalapú szabad gyököket. A flavonoidok emellett kiküszöbölik a nehézfémeket, gátolják a lipidperoxidációval járó koleszterintermelést, és megakadályozzák a szervezet gyulladásos folyamataihoz kapcsolódó leukotrinképződést.

A rebarbaraszárak gazdag fitokémiai anyagok, beleértve a galloil-észtert is, amely fontos szerepet játszik a koleszterin termelésének gátlásában, így a növény rendszeres fogyasztása csökkenti az össz- és az LDL-koleszterintet. Ezenkívül olyan vegyületek vannak a rebarbarában, amelyek csökkentik a vérrögök kialakulását, azaz hasznosak lehetnek a stroke megelőzésében.

Neked ajánljuk
Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam