2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méhek, pókok, kígyók, medúzák – a legveszélyesebb mérges állatok Ausztráliában (videóval)

Az ausztrálok kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba méh- vagy darázscsípés, mint bármely más állat csípése, marása miatt annak ellenére, hogy Ausztrália ad otthont a világ néhány leghalálosabb kígyójának, pókjának és tengeri teremtményének.

Az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) országos sérülésfelügyeleti egysége által kiadott jelentés szerint több mint 3500 ausztrál ember került kórházba valamilyen mérges állattal vagy -növénnyel való találkozás miatt 2017-2018-ban.

Az esetek 26 százalékában (927 ember), méhcsípés miatt volt szükség kórházi ellátásra. Az esetek 19 százalékáért (666 ember) pókok, 17 százalékáért kígyók voltak a felelősek.

Az érintett időszakban 19 ember halálát okozták mérges állatok: tizenketten méh- és darázscsípés, heten kígyómarás miatt haltak meg.

Az irukandzsi nevű medúzafaj a világ legmérgezőbb tengeri teremtményeinek egyike Fotó: wikipedia.org

James Harrison professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint az eredményeiket figyelmeztetésnek kéne venni, és az ausztráloknak tudatosítaniuk kellene magukban az allergiás reakció lehetőségének veszélyét. „Sokan nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a méhek is részei a képnek” – jegyezte meg a szakember.

Ausztrália ad otthont a világ 25 legmérgezőbb kígyófajából 20-nak, valamint a tölcsérhálós pókoknak, amelyeket a leghalálosabb mérgű pókokként tartanak számon.
A kórházi ellátást igénylő pókharapások több mint 40 százalékáért a vöröshátú pókok, míg a kígyómarások 36 százalékáért barna kígyók voltak a felelősek.

Harrison szerint a szárazföldön élő mérges állatok mellett

Ausztráliában él a világ néhány legmérgezőbb tengeri teremtménye is, köztük az irukandzsi nevű medúzafaj.

A szakember szerint ennek ellenére az érintett időszakban kevesebb mint 400 ember került kórházba ilyen tengeri állatokkal való találkozás miatt.

A csípések és harapások miatti kórházi kezelések aránya az északi területen volt a legmagasabb, és az ausztráliai fővárosi területen a legalacsonyabb.

Neked ajánljuk
Veszélyben az ausztrál cápák, ráják és macskahalak Még több világító bringaút lesz országszerte Tíz éven belül teret hódítanak a környezetkímélő buszok Magyarországon Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam