2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyógyítólag hatnak a természet hangjai

Egy új kutatás szerint a természet hangjai azért hatnak kedvezően az egészségre, mert az evolúció során a sok természetes hangot tartalmazó akusztikus környezet a biztonságos viszonyok jó előjelzője lehetett.

„Hajlamosak vagyunk megközelíteni az akusztikus környezetet a zajszennyezés vadon élő állatokra, természetbe látogató emberekre és egészségre gyakorolt ártalmai szempontjából. Sok természetvédelmi biológust pont az ellenkezője érdekli: milyen előnyöket jelent a természetes hangkörnyezet?” – magyarázta az új kanadai tanulmány vezető szerzője, Rachel Buxton, az ottawai Carleton Egyetem természetvédelmi biológusa.

Kutatócsoportja olyan korábbi tanulmányokat elemzett statisztikailag, amelyek nagy részét laboratóriumban vagy kórházi környezetben végezték, önkéntesek fejhallgatón át hallgattak meg felvételeket.

A 36 tanulmány közül hét vizsgálta a hagyományos egészségügyi mutatókat, többek között a pulzust, a vérnyomást, a fájdalomérzékelést, ami az érzelmi felfokozottsággal függ össze, a kortizol stresszhormon szintjét, valamint a szív egészségével kapcsolatos, úgynevezett T-hullámot.

Fotó: Shutterstock

A többi kutatás a gyógyulás más lehetséges előjelzőit, többek között az észlelést, a közérzetet és a kognitív teljesítményt mérte meg.

A természetes hangokat hallgatók körében összesen 184 százalék egészségi javulást és más pozitív változást tapasztaltak a kontrollcsoportokkal összevetve.

A természetből származó hangok a stresszt és a bosszúság érzését is 28 százalékkal csökkentették. A lejátszott természetes zajok között a legnagyobb hatása a víznek volt, ezt követte a madárdal, majd a kettő együttes hangzása.

A kutatók ezenkívül megvizsgáltak 68 amerikai nemzeti park 221 különböző helyén az elmúlt 15 évben készített hangfelvételt. A hangokat ember keltette, geofizikai – szél, eső zaja –, víztől származó, valamint állatok okozta, úgynevezett biológiai hangok kategóriájába sorolták. A felvételek idejének 23 százalékában volt hallható víz, 42 százalékában madárhang.

Azokban a parkokban, ahova sokan látogattak el, jóval több volt az ember keltette zaj. A legjobb minőségű hangkörnyezetet – vagyis ahol a legtöbb természetes és a legkevesebb az ember keltette hang – Alaszkában, Hawaii-on és a Csendes-óceán északnyugati részén rögzítették.

Buxton feltevése szerint a természet hangjai azért hatnak kedvezően az egészségre, mert az evolúció során a sok természetes hangot tartalmazó akusztikus környezet a biztonságos viszonyok jó előjelzője lehetett.

Neked ajánljuk
Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Mézbor készítése házilag A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Figyeld a felhőt! Gyors és azonnali fellépést követel a Maldív-szigetek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam